Volledig scherm
De parkeerplaats in Rheden moet in het park links komen, onder de bomen langs de Laakweg (midden) of in het bosje rechts. © Piet Venhuizen

Nog drie plekken in beeld voor toeristische parkeerplek Rheden

RHEDEN - Drie plekken zijn nog in beeld voor de aanleg van een toeristisch parkeerterrein aan de zuidkant van het dorp Rheden. Het gaat om het zuidelijke deel van het park bij de Dorpskerk, tussen de bomen aan de Laakweg (aan de rand van het kerkpark) en in de bosjes aan de zuidzijde van de Laakweg.

Welk van deze drie plekken het meest geschikt is, moet uitgezocht worden. Dat doet de gemeente in overleg met de betrokkenen in Rheden. Duidelijk is dat het parkeerterrein (officieel Toeristische Overstappunt ‘TOP’ geheten) zo goed mogelijk ingepast moet worden in het groene landschap. 

Zo kan er gebruik worden gemaakt van heggen en hoogteverschillen en kan het terrein worden aangelegd met behulp van grasbetontegels (waar gras doorheen kan groeien). Hierdoor kan het aanzicht van het park bij de kerk, dat een beschermd dorpsgezicht is, zoveel mogelijk autovrij blijven. 

Eerst waren er meer plekken in beeld

Aanvankelijk waren ook twee andere plekken in deze omgeving in beeld voor de aanleg van het parkeerterrein. Het ging om de omgeving van de afrit van de snelweg en om de schapenweide aan de Laakweg. Maar deze twee plekken liggen te ver van het winkelcentrum in de Groenestraat en kijken er ook niet op uit. 

Terwijl dat juist de bedoeling is. De parkeerplaats wordt immers aangelegd om toeristen die naar de mooie omgeving van Rheden komen te verleiden eens een kijkje te nemen in het dorpscentrum. Tot op heden profiteert de Rhedense middenstand te weinig van het toerisme.

Ook in Rivierklimaatpark en Zuidflank worden toeristen verwacht

Die toeristen komen tot dusverre voornamelijk voor de Posbank. Voor die bezoekers is de TOP alleen interessant als zij met de fiets zijn.

Wandelaars zullen hun auto liever dichter bij het bos achterlaten. Maar in de nabije toekomst komen bij Rheden twee nieuwe toeristische gebieden beschikbaar. 

Op de eerste plaats is dat het Rivierklimaatpark (natuur, vertier en groene bedrijvigheid) in de uiterwaarden van de IJssel. In Rheden zelf wordt de Zuidflank ontwikkeld: het groene gebied tussen het dorp en de snelweg, dat op dit moment nog slecht toegankelijk is, maar waarin wandelpaden en kleine recreatieve voorzieningen moeten komen. 

Arnhem e.o.