Volledig scherm
De familie Nieuwenhuis heeft een melkveehouderij tussen Velp en Rheden, vlak langs het spoor. © Gerard Burgers

'Nog geen verzoek voor weg naast spoor voor melkveebedrijf'

RHEDEN - De gemeente Rheden wacht nog op het verzoek voor een (tijdelijke) ontsluitingsweg over landgoed Biljoen in Velp. Die weg zou een oplossing kunnen zijn voor de onbewaakte overweg bij de Zutphensestraatweg.

Maar dan moet de grondeigenaar, Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK), wel eerst met een plan komen en dat is nog niet gebeurd, zegt de gemeente in een antwoord op raadsvragen van het CDA.

Melkveebedrijf
De overgang op de spoorlijn Arnhem - Zutphen is al jaren onderwerp van gesprek tussen de gemeente, spoorwegbeheerder Prorail en GLK. Naast de overweg ligt een melkveebedrijf dat levert aan FrieslandCampina. Die vindt de overweg te gevaarlijk voor zijn chauffeurs. Voor 15 december moet dat opgelost zijn, anders komen we niet meer, heeft FrieslandCampina gezegd.

Te duur
ProRail vindt het te duur om de Velpse overweg te bewaken. Een goedkopere oplossing is een weg aanleggen die parallel aan het spoor loopt en die uitkomt bij een bewaakte spoorwegovergang. Het verzoek om de weg aan te leggen moet uit de koker komen van GLK, omdat die eigenaar is van de grond voor de weg.

Plan
Er is al wel een keer een plan ingediend, aldus de gemeente Rheden in antwoord op de raadsvragen. Dat ontwerp-plan is echter op 18 augustus dit jaar teruggestuurd naar GLK en ProRail met de opmerking dat het nog niet goed genoeg was. Zodra het verzoek komt wordt daar uiteraard zo spoedig mogelijk en vanuit een positieve grondhouding naar gekeken, aldus de gemeente.

Arnhem e.o.