Nog lang geen einde aan geboortegolf bij Rhedense schaapskudde

videoRHEDEN - Moeder lente klopt aan de deur: de eerste lammetjes bij de Rhedense schaapskudde zijn al weer geboren. De vaart zit er meteen in, want de teller stond woensdag om 14.00 uur op 41, terwijl de eerste geboorte vorige week donderdag was (een tweeling). In totaal worden 100 tot 140 lammetjes verwacht.

In het kraamhok op het landgoed Heuven is het een drukte van belang. De geboortes vinden buiten plaats, op de stoep, maar zijn de lammetjes eenmaal ter wereld gekomen, dan gaan ze meteen met hun moeder naar het kraamhok. Daar zijn met hekken aparte vakjes afgeschut. Elke combinatie ooi-lam krijgt zo'n vak, waar ze kunnen rusten en hooi eten (de moeder) of melk drinken (het kind). De herder kan er een oogje op hen houden en hulp bieden indien nodig. 

Elke ooi brengt één of twee lammeren ter wereld. Meer zou ook niet kunnen, want aan een schapenuier zitten maar twee spenen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.