Noodweer richt voor tientallen miljoenen euro’s schade aan in de regio

VIDEONIJMEGEN - Het noodweer van deze week heeft voor tientallen miljoenen euro’s aan schade gezorgd door omgewaaide bomen, wateroverlast, hagel en blikseminslagen. Met deze eerste ruwe schatting komt het Verbond van Verzekeraars na een inventarisatie onder grote verzekeraars.

Volledig scherm
Het dorp Rheden kreeg dinsdagavond laat de volle laag. © Erik van 't Hullenaar

Het is vrij uitzonderlijk dat er twee avonden en nachten achter elkaar sprake is van noodweer, verspreid over het land.

Dit zorgt vaak voor extra schade als gevolg van half losliggende dakpannen en reeds beschadigde bomen.

In de provincie Gelderland ging het vooral dinsdagavond laat tekeer. Het dorp Rheden kreeg daarbij de volle laag met bomen die op auto’s en huizen vielen en dakpannen en trampolines die door de lucht vlogen. Ook in en rond Nijmegen en Doetinchem was op veel plekken sprake van aanzienlijke schade.

Beter anticiperen

Volgens het Verbond van Verzekeraars moeten mensen beter anticiperen op de gevolgen van klimaatverandering. Ook moeten mensen zich meer bewust worden van de risico’s van het onstuimige weer waar Nederlands sinds enige jaren mee te maken heeft.

Het Verbond ziet zich inmiddels voor een nieuw probleem geplaatst: hoe kunnen de risico’s verzekerbaar worden gehouden. Hierover worden met ministeries, regionale overheden en belangenorganisaties al gesprekken gevoerd.

Gekeken wordt onder andere naar het anders inrichten en gebruiken van land en gebouwen.

,,Hier ligt een taak voor de politiek. Maar burgers en bedrijven kunnen ook veel doen om de schade te beperken”, aldus het Verbond van Verzekeraars.

Volledig scherm
Bomen vielen in Rheden niet alleen op auto's, maar ook op huizen. © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.