Volledig scherm
Jeugdzorg: blije kinderen. © shutterstock

Ondanks mislukte proef tweede kans voor praktijkondersteuner jeugdzorg in Rheden

DE STEEG - De gemeente Rheden gaat opnieuw bekijken of praktijkondersteuners in huisartspraktijken zich met jeugdzorg bezig kunnen houden. Doel is dat jongeren beter geholpen worden en dat uit de pan rijzende kosten op jeugdzorg worden gereduceerd.

Bij wijze van proef was van oktober 2016 tot eind 2018 al een in jeugd gespecialiseerde praktijkondersteuner werkzaam in huisartspraktijken in Dieren en Rheden. Deze functionaris adviseerde gezinnen en gaf hulp indien (een van de kinderen) problemen had. Lukte zelf helpen niet meteen, dan verwees de praktijkondersteuner de jeugdige door naar andere hulpverleners.

De meeste ouders waren tevreden over de snelheid waarmee hulp werd geboden, maar toch wordt de Rhedense proef als mislukt beschouwd. Het aantal verwijzingen naar specialistische hulp ging namelijk niet omlaag. Bovendien bestond er bij huisartsen onduidelijkheid over wie aansprakelijk was voor de behandeling.

Gemeente gaat toch weer kijken of het kan

Nu gaat de gemeente toch weer bekijken onder welke voorwaarden de aanwezigheid van in jeugd gespecialiseerde praktijkondersteuners een succes zou kunnen worden. Dat gebeurt op initiatief van de politieke partij GPRB, die door de rest van de gemeenteraad in deze opzet unaniem is gesteund. 

,,In gemeenten als Leeuwarden, Dinkelland, Berkelland, Almelo, Hengelo en Hellendoorn gebeurt het al”, zegt GPRB-leider Magda Rook. ,,Een onderzoek door de Groningse universiteit laat zien dat het aantal doorverwijzingen in Leeuwarden met 78 procent omlaag is gegaan. De hulp wordt sneller en adequater gegeven en de kosten zijn lager. Waarom zou dat hier niet kunnen?"

Praktijkondersteuners moeten uitermate gekwalificeerd zijn

Sinds 2015 zijn de Nederlandse gemeenten financieel verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De vraag ernaar en de kosten zijn sindsdien enorm gestegen, terwijl het tegenovergestelde was verwacht. Veel gemeenten, waaronder Rheden, zijn erdoor in financiële problemen gekomen en moeten bezuinigen. 

Jeugdzorgwethouder Marc Budel (CDA) laat weten graag bereid te zijn om opnieuw te onderzoeken of de inzet van praktijkondersteuners tot succes zou kunnen leiden. Magda Rook zegt dat voor haar vaststaat dat de praktijkondersteuners die het werk gaan doen, uitermate gekwalificeerd moeten zijn. Eric Scheppink van de regionale huisartsenorganisatie Onze Huisartsen zegt het onderzoek naar de mogelijkheden toe te juichen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.