Volledig scherm
De gemeente Rheden (op de foto het gemeentehuis) heeft ten behoeve van de circulaire inrichting van de Zuidflank Rheden een marktconsultatie gehouden. © Gerard Burgers

Oogst ‘circulaire marktconsultatie’: asfalt en een bankje

RHEDEN - Het had zo mooi kunnen zijn: bedrijven uit heel Europa die de de kans kregen voorstellen te doen voor de ‘circulaire’ inrichting van de Zuidflank, het gebied tussen het dorp Rheden en de snelweg. 

Maar de oogst was schraal. Een ondernemer bood aan asfalt te leveren, een ander een bankje.

De Zuidflank moet parkachtig worden en beter toegankelijk. Heel goed dus om dit groene gebied in te richten volgens de circulaire principes die de gemeente Rheden in 2017 heeft vastgelegd in het Actieplan Circulaire Economie.

Oftewel: met gebruikmaking van herbruikbare materialen, afval, veel groen en ook wel door toepassing van circulaire businessmodellen en innovatieve contractvormen. 

Marktconsultatie

Dus werd een 'markconsultatie’ gedaan. Bedrijven, belangenorganisaties en burgers in heel Europa kregen het aanbod voorstellen te doen voor de inrichting van dit bijzondere gebied. Lokale partijen werden door de gemeente actief geïnformeerd en gevraagd om mee te doen.

Maar de uitkomsten zijn niet zoals gehoopt. In totaal waren er slechts vijf bedrijven die een inschrijving deden.

De meeste daarvan namen niet de moeite in te gaan op de Zuidflank, maar boden zich alleen aan om mee te doen. Twee bedrijven offreerden producten: de ene asfalt, de andere een bankje. Maar asfalt is amper nodig. Het bankje misschien wel.

Boetekleed

In een brief aan de gemeenteraad trekken burgemeester en wethouders het boetekleed aan. Wellicht is de gekozen methodiek te afstandelijk geweest, stellen zij.

Mogelijk hebben bedrijven al veel werk; de economie draait immers volop. Ook kan het zijn dat bedrijven nog niet klaar zijn voor het onderwerp circulaire economie of zijn de circulaire kansen binnen de Zuidflank beperkt.

Tot slot: de inschrijvers ontvingen geen financiële tegemoetkoming. Wellicht voelden daardoor te weinig bedrijven zich gemotiveerd, aldus het college.

Door op zelfde weg

Toch wil het college met betrekking tot de Zuidflank het circulaire pad blijven bewandelen. Dat door het hergebruik van vrijgekomen materialen op locatie en door samenwerking met lokale partijen, aldus het college. Eigenlijk heel eenvoudig.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.