Opknap SS-sporthal in volle gang

ELLECOM - De SS-sporthal in Ellecom, gebouwd in de Tweede Wereldoorlog, blijft behouden. Vaklieden werken zich in het zweet om het monument verkoopbaar te maken.

Volledig scherm
De SS-sporthal wordt gerenoveerd © Marc Pluim

De leegstaande hal aan de Eikenstraat staat al jaren leeg en verkeerde in een slechte conditie. Het pand is gebouwd in 1942 is met hulp van Joodse dwangarbeiders, die zwaar grondwerk hebben verricht. Enkelen kwamen in Ellecom om het leven en zijn begraven op de plaatselijke begraafplaats. ,,Het is een heel belangrijk monument met een donkere geschiedenis’’, vertelde Marjolein Sanderman, beleidsadviseur cultuurhistorisch erfgoed van de gemeente Rheden, bij de start van de renovatie in maart.

Verrot hout

Het gebouw krijgt een nieuwe rieten kap en verrot hout wordt vervangen. De kosten bedragen circa 600.000 euro. De provincie Gelderland heeft een subsidie verleend van 350.000 euro, eigenaar Kondor Wessels uit Rijssen betaalt 250.000 euro en de eventuele meerkosten. Half juli moet het werk klaar zijn. Kondor Wessels heeft het pand al jaren te koop staan, maar vanwege de slechte staat lukte het nog niet een nieuwe eigenaar te vinden. 

De sporthal lijkt op een boerderij. Bij de bouw werden bakstenen gebruikt, het daken werd voorzien van rode pannen en riet. Zo paste het gebouw in de landelijke omgeving. Een slimmigheidje van de Duitsers, die wilden voorkomen dat de hal werd gebombardeerd door de Engelse vliegtuigen, op weg naar Duitsland. 

Arnhem e.o.