Volledig scherm
Zo zal het nieuwe complex aan de Eikenstraat er ongeveer uit komen te zien, als het er komt. Vooraan de boerenwoning. FOTOBRON Illustratie Middachten

Opnieuw gevecht tegen megastal in Ellecomse polder

ELLECOM - De provincie Gelderland moet de vergunning voor de bouw van een megastal op het landgoed Middachten terugdraaien. Dat stellen het Ellecoms comité Megastal Hoezo? en de Dierense Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap . Eerstgenoemde club heeft er al een brief over geschreven aan de provincie, laatstgenoemde doet dat binnenkort.

Beide actiegroepen zien mogelijkheden de megastal tegen te houden nu de Raad van State eind mei de stikstofregeling PAS buiten werking heeft gesteld. Deze regeling maakte bouwprojecten mogelijk, ook al nam daarmee de uitstoot van stikstof toe. 

'Natuurbeschermingswetvergunning moet van tafel’

Om te beginnen willen beide clubs de in 2015 voor de bouw van de stal noodzakelijke natuurbeschermingswetvergunning van tafel hebben. ,,In de natuurbeschermingswet lees je dat de provincie zo'n vergunning kan herroepen als er nieuwe omstandigheden zijn", zegt Ton van Rheenen van het comité Hoezo Megastal?. ,,Me dunkt dat dat na de buitenwerkingstelling van de PAS het geval is."

Die vergunning kan ook worden herroepen als de aanvrager aan de provincie onjuiste gegevens heeft verstrekt. ,,In onze opinie is dat het geval”, zegt Van Rheenen.

,,Om de bouw van een nieuwe stal voor 300 melkkoeien en 168 stuks jongvee mogelijk te maken heeft Middachten de rechten van twee bestaande kleine boerderijen bij elkaar gevoegd en opgehoogd. Maar de ene boerderij aan de Buitensingel was al twintig jaar niet meer in bedrijf en op de andere boerderij aan de Eikenstraat stonden tot de bedrijfsbeëindiging in 2013 maar 100 koeien en 65 stuks jongvee."

Stikstofuitstoot groeit met factor 2,5

Concreet betekent de bouw van een nieuwe stal een uitbreiding van de stikstofuitstoot met een factor 2,5, concludeert Van Rheenen. Ellecommers die het bestemmingsplan hebben aangevochten, hebben dit argument bij de Raad van State wel naar voren gebracht, maar zij zijn indertijd niet ontvankelijk verklaard.

Middachten heeft voor de bouw van de megastal van de gemeente ook nog een omgevingsvergunning nodig. ,,Die vechten we dan ook aan”, zegt Van Rheenen. Hij benadrukt dat beide actiegroepen op zich niet tegen nieuwe agrarische activiteiten in de Ellecomse polder zijn. ,,Het gaat ons om de schaal waarop."

De provincie heeft nog niet gereageerd op de brief van Megastal Hoezo?.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.