Volledig scherm
Tijdens de Posbank Cross-Duathlon moet na het hardlopen worden omgekleed voor het mountainbiken. © John Veenstra

Organisatie ‘mooiste duatlon van Nederland’ in de clinch met gemeente Rheden over het parcours

VELP - De organisatie van de internationale Posbank Cross-Duathlon in Velp ligt in de clinch met de gemeente Rheden.  Als de lokale overheid voet bij stuk houdt, is de zesde editie van genoemde wedstrijd, op zaterdag 28 september, tevens de laatste.

In 2020 is mogelijk de nieuwe mountainbikeroute op de Posbank voor een belangrijk deel gereed. In dat geval, zo stelt de gemeente Rheden, moet de organisatie van de Posbank Cross-Duathlon van die route van Natuurmonumenten gebruikmaken en het huidige parcours opgeven. Diverse gesprekken tussen beide partijen hebben tot heden niets opgeleverd.

,,Als de gemeente en Natuurmonumenten voet bij stuk houden, zoeken we ons heil elders. De deelnemers volgen ons wel. Dat is het probleem niet”, zegt Carlos Baltus namens de organisatie.

De Posbank Cross-Duathlon heeft in korte tijd naam gemaakt in de wereld van de sporters die zich hebben gespecialiseerd in het hardlopen over onverhard terrein in combinatie met het mountainbiken. Het evenement is jaarlijks uitverkocht. De deelnemers, inmiddels 850 in totaal, komen zelfs uit het buitenland.

Veel hoogtemeters

Uitvalsbasis is het terrein van scoutinggroep De Markesteen en Buitenplaats Beekhuizen. Daarvandaan is een parcours uitgezet dat zich kenmerkt met voor Nederlandse begrippen uniek veel hoogtemeters. Baltus: ,,Wij organiseren, aldus onze deelnemers, de mooiste wedstrijd van het land. Niet voor niets zijn we na de eerste aflevering door de triatlonbond al gevraagd het NK te houden. Als we straks verplicht naar het nieuwe mountainbikeparcours moeten uitwijken, verliezen we onze aantrekkingskracht. Bovendien krijg je op de vaste mtb-route mogelijk onveilige toestanden met wedstrijdrijders en recreanten door elkaar.”

Volledig scherm
Een deelneemster rennend in actie tijdens een vorige aflevering van de Posbank Cross-Duathlon. © René Tijdink

Baltus zegt dat inmiddels al naar alternatieven, buiten de gemeente Rheden om, wordt gekeken. ,,We willen ons evenement niet zomaar opgeven. Daarvoor hebben we de afgelopen jaren te veel krediet opgebouwd. En we hebben, samen met de mensen van scoutinggroep De Markesteen, ook heel veel lol in het organiseren. Voor ons is het weekend van de Posbank Cross-Duathlon het mooiste weekend van het jaar.”

Graag in gesprek

De gemeente Rheden zegt in een reactie blij te zijn dat ‘dit sportevenement ieder jaar wordt georganiseerd’. Ook stelt de gemeente dat ze het belangrijk vindt dat evenementen plaatsvinden op routes die hiertegen bestand zijn. ‘Vanaf 2020 is het voor de organisatie van de Posbank Cross-Duathlon van belang dat zij uitziet naar activiteiten op de MTB-route’. Tegelijk biedt de gemeente ook een opening: ‘Wij gaan graag in gesprek met de organisatie om te kijken naar een geschikte route. Natuurmonumenten heeft eerder aan de gemeente Rheden bevestigd dat zij openstaat voor een gesprek. Hiervan is de organisatie van de Posbank Cross-Duathlon op de hoogte gesteld’.

Baltus: ,,Ik kan niet goed snappen waarom de gemeente Rheden volledig meegaat in het beleid van Natuurmonumenten. En het wordt nog vreemder als je weet dat ons huidige parcours helemaal geen gebruik maakt van het terrein van Natuurmonumenten. We hebben bewust gekozen voor een rustig hoekje van het natuurgebied, waar we niemand tot last zijn en waar we in al die jaren geen enkele klachten hebben ontvangen. We zullen zeker nog gaan praten met Natuurmonumenten, maar of dat wat gaat opleveren, is twijfelachtig.”

Inschrijven

Inschrijven voor de zesde en mogelijk laatste editie van de Posbank Cross-Duathlon kan vanaf vrijdag 17 mei. Aanmelden via de website posbankcrossduathlon.nl. De Posbank Cross-Duathlon bestaat uit twee verschillende wedstrijden. De lange afstand behelst 7 kilometer hardlopen, 21 kilometer mountainbiken en dan weer 3 kilometer hardlopen. Bij de korte versie gaat het om de afstanden 4,5, 10 en 2 kilometer.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.