Volledig scherm
De voormalige Van Voorthuijsenschool in Velp. © Gerard Burgers

Oude school in Velp-Zuid wordt informele zorgplek

VELP - De Van Voorthuijsenschool aan de Schoolstraat in Velp-Zuid wordt de plek waar financieel en sociaal zwakke wijkbewoners ondersteuning kunnen vinden en aan hun toekomst kunnen werken.

In de voormalige school komt een zogeheten ‘tussenvoorziening’: een zorgvoorziening buiten het formele beroepscircuit, maar ook buiten de privésfeer. Het zijn veelal vrijwilligers die ondersteuning  aanbieden in de vorm van projecten. De zorg wordt aangeboden door drie organisaties, De Magneet, Doorslag 2 en ’t Trefpunt. Door samen gehuisvest te zijn, kunnen zij elkaar versterken, is de verwachting. 

Activeringscentrum De Magneet is al in de Van Voorthuijsenschool gehuisvest. De cliënten doen door trainingen en activiteiten op een leuke en nuttige manier werkervaring op. Het project heeft niet de pretentie mensen meteen aan werk te kunnen helpen; eerder groeien zij door naar een ander project dat hen op weg naar een baan moet helpen. 

Werk

Doorslag 2 heeft wel de opzet de deelnemers aan het werk te krijgen. De deelnemers zijn doorgaans mensen met verschillende problemen, zonder diploma en met weinig werkervaring. Doorslag 2 is sinds kort ook al gehuisvest in de school. 

Inloophuis ’t Trefpunt verhuist naar de Van Voorthuijsenschool vanaf de Willemstraat. De bezoekers kunnen koffie of thee drinken, een praatje maken of een kwestie bespreken. Ook wordt er samen gekookt, zijn er activiteiten als een hobbyclub en is er kleding te koop tegen een lage prijs.

De overige gebruikers van de school (muziekvereniging Unisono, EHBO, Atelier Creso) blijven hier gehuisvest. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Fit worden met je eigen gewicht

    Fit worden met je eigen gewicht

    SPANKEREN - Om een fit afgetraind lichaam te krijgen hoef je niet perse naar een (dure) sportschool. Het kan ook gewoon buiten door gebruik te maken van je eigen lichaamsgewicht en spierkracht. En al helemaal als daar een speciaal calisthenicspark, zoals deze sport formeel heet, voor beschikbaar is zoals in Spankeren. Daar ging het park zaterdag open voor publiek en kan er naar hartenlust worden gesport. Initiatiefnemer Rico Mesa behoort tot de wereldtop in deze vorm van sport en wilde een dergelijk park in de eigen woonomgeving. De gemeente Rheden hapte toe en maakte de aanleg in Spankeren mogelijk. Helemaal zelf uitzoeken hoe het moet is ook niet nodig, want er worden wekelijks lessen en try-outs gegeven. (zie facebook Calisthenics Sportpark Dieren). Naast wethouder Marc Budel waren Mesa, wereldkampioen Melanie Driessen en Belgisch kampioen Dieter Vandereyd aanwezig om het goede voorbeeld te geven. Foto Rolf Hensel.

Arnhem e.o.