Volledig scherm
Het landhuis op het landgoed Heuven, dat gesloopt is in 1939.

Oude toegang landgoed Heuven gaat weer open

RHEDEN - Natuurmonumenten is begonnen met het opknappen van een oude toegang tot het voormalige landgoed Heuven in Nationaal Park Veluwezoom bij Rheden.

Het gaat om de grotendeels dichtgegroeide toegang achter restaurant De Ruif en De Deel, aan de Heuvenseweg. Momenteel wordt gewerkt aan het verwijderen van bomen en het frezen van stobben.

Later worden de afwatering en de paden verbeterd en wordt de toegang aangekleed. Er worden heesters geplant en er komt een sierhek in de stijl van de brug die de ingang van het landgoed markeert. Ter hoogte van de brug wordt bovendien het talud beplant.

Opknappen

Natuurmonumenten is al sinds 2011 bezig met het opknappen van het oude landgoed Heuven (de omgeving van het bezoekerscentrum en de schaapskooi). Als de paden achter De Ruif zijn opgeknapt, moet een volwaardige toegang zijn ontstaan die recht doet aan het monumentale karakter van landgoed Heuven.

Doordat het pad weer goed zichtbaar en open wordt, ontstaat een rechtstreekse zichtlijn op de heide van de Posbank. Door meer openheid en betere afwatering wordt de kwaliteit van het pad sterk verbeterd.

Landgoed Heuven bestaat al sinds de middeleeuwen en is vanaf het jaar 1856 lange tijd eigendom geweest van de familie Wurfbain. Het huis van de familie, dat halverwege de negentiende eeuw is gebouwd door de architect Tétar van Elven, staat er niet meer. Het was voorzien van een prachtige tuin die was aangelegd door tuinarchitect Springer.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.