De bloeiende Posbank bij Rheden.
Volledig scherm
De bloeiende Posbank bij Rheden. © gratis

Paarse Posbank wacht invasie: ‘Kom met de trein’

RHEDEN/ ROZENDAAL - Natuurgebied de Posbank bij Rheden maakt zich op voor een invasie. De heide bloeit op dit moment op zijn mooist en het belooft prachtig weer te worden.

Met tekstkarren en extra parkeerplaatsen en toezichthouders hopen gemeente Rheden en Natuurmonumenten de drukte in goede banen te kunnen leiden.

Bezoekers van de Posbank doen er dit weekeinde verstandig aan met de trein te komen. Dit advies geeft Natuurmonumenten op basis van de verwachte grote drukte. Vanaf station Rheden zijn wandelaars in een oogwenk in het bos en op de heide.

Het enige natuurgebied met een station

Nationaal Park Veluwezoom is het enige Nederlandse grote natuurgebied met een treinstation aan de rand, zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten. ,,Het is eigenlijk vreemd dat er zo weinig gebruik van wordt gemaakt.”

De heide op de Posbank bloeit en het weer wordt prachtig. Het lijdt dan ook geen twijfel dat het vandaag en morgen op de Posbank erg druk zal worden met wandelaars, fietsers en automobilisten. Met name deze laatste categorie bezorgt Natuurmonumenten en de gemeente Rheden zorgen.

Automobilisten parkeren op de weg

Afgelopen week was het al zo druk dat alle parkeerplaatsen in het gebied doorlopend vol waren en dat automobilisten hun voertuig achterlieten langs de wegen in het gebied en op andere plaatsen waar dat niet mag.

Om onveilige situaties te voorkomen, is het belangrijk dat de wegen toegankelijk blijven voor hulpdiensten. Toezichthouders (boa’s) van de gemeente Rheden zijn daarom aanwezig op de Schietbergseweg en de Beekhuizenseweg om toezicht te houden op het parkeren. Zij informeren mensen en gaan bij dreigende onveilige situaties het gesprek aan.

De gemeente Rheden is ook van plan tekstkarren in te zetten om de verkeersstroom te geleiden. Natuurmonumenten stelt de weide bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom open als extra parkeerplaats. Toezichthouders en vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten zijn in het natuurgebied aanwezig om het publiek bij te staan.

Gebied zaterdagochtend gesloten

Overigens zijn de wegen van en naar de Posbank deze zaterdagochtend afgesloten tot 11.00 uur. Alleen voetgangers blijven in het gebied welkom. De afsluiting wordt uitgevoerd in verband met de wielerwedstrijd Posbank Time Trial.

Bovenop de Posbank vertrekt tussen 7.30 uur tot 9.00 uur ’s ochtends om de minuut een team van vier renners. Via borden wordt de afsluiting aangegeven. Er zijn verkeersregelaars aanwezig om de tijdrit in goede banen te leiden. Na 11.00 uur zijn alle wegen weer open.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.