Volledig scherm
Het paasvuur in Laag-Soeren in 2009. © Marc Pluim

Paasvuur Laag-Soeren afgelast

LAAG-SOEREN - Het paasvuur in Laag-Soeren gaat dit jaar niet door. Burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden heeft geoordeeld dat het vanwege de aanhoudende droogte niet verantwoord is het traditionele evenement te houden. Ook het -veel kleinere- paasvuur in Velp gaat niet door.

Voor Soerens Belang, de organisator van het evenement, komt het nieuws niet als een verrassing. Ook in veel Achterhoekse plaatsen hebben gemeentebesturen paasvuren afgeblazen. ,,Het is volkomen begrijpelijk dat de burgemeester dit heeft besloten", zegt Mart van Tol, die onlangs de voorzittershamer van Soerens Belanbg heeft overgedragen aan Egbert Timmer. ,,Het is kurkdroog in het bos en er is oostenwind. Daarmee is het risico veel te groot. Ik vraag me zelfs af of een dag regenen voldoende zou zijn om de situatie veilig te maken."

Paaszaterdag

Het Soerense paasvuur wordt altijd op paaszaterdag ontstoken 's avonds om 20.00 uur. Dat gebeurt deze keer dus niet. Er wordt ook geen vervangend evenement georganiseerd. Het tuinafval dat hoveniers al hadden gestort op de vuurplaats van 10 bij 10 meter aan de Badhuislaan, wordt afgevoerd. Vanzelfsprekend komt ook het traditionele moment dat particulieren hout konden brengen (zaterdagochtend) te vervallen. Het eerste Soerense paasvuur is kort na de oorlog gehouden. 

Velp

Het paasvuur in Velp zou op de avond van eerste paasdag gehouden worden op het Burgemeester Brandtplein. Dit vuur is altijd de opening van het seizoen van de buurtvereniging. Ook dit paasvuur gaat dus niet door.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.