Dronefoto's van de Posbank in bloei.
Volledig scherm
Dronefoto's van de Posbank in bloei. © Tom Hessels

Plan voor betaald parkeren op de Posbank

RHEDEN- Gratis parkeren in de talrijke gebieden van Natuurmonumenten lijkt geen vanzelfsprekendheid meer. Mogelijk volgend jaar al vindt de eerste pilot met betaald parkeren plaats bij bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden, aan de voet van de Posbank.

Wie in de toekomst gratis wil blijven genieten van al het moois dat natuurgebied de Posbank, onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom, heeft te bieden, moet zijn auto thuislaten. Mogelijk volgend jaar al wordt de 114 plekken grote parkeerplaats bij het bezoekerscentrum in Rheden afgesloten met slagbomen.

Parkeerplaatsen paviljoen ook aangepakt

Als deze operatie eenmaal is voltooid, wil de lokale afdeling van Natuurmonumenten ook de even grote parkeerplaats bovenop de Posbank, bij het veelbezochte paviljoen, gaan voorzien van slagbomen en parkeermeters.

Met betrekking tot de iets kleinere en minder populaire parkeerplaats Lappendeken, in De Steeg, wordt nog nagedacht. De vraag is of daar de kosten met betrekking tot het invoeren van betaald parkeren opwegen tegen de baten. 

Geen nieuw idee

Quote

Zodra je betaald parkeren invoert, lok je het wildparke­ren uit.

Eddie Nijenhuis, Natuurmonumenten en Nationaal Park Veluwezoom

Het is niet voor het eerst dat de mensen van Nationaal Park Veluwezoom een plan voor betaald parkeren lanceren voor de grote parkeerplaatsen op de Posbank. In 2014 deden ze dat, vanwege de toenemende druk van het autoverkeer in het natuurgebied, ook. Maar werden nog geen half jaar later teruggefloten door de leden van Natuurmonumenten. 

,,De kans van slagen is ditmaal groter”, zegt Eddie Nijenhuis namens Natuurmonumenten en Nationaal Park Veluwezoom. ,,De ledenraad is akkoord en de plannen zijn volledig uitgewerkt. Maar zorgvuldigheid gaat boven snelheid. Hoewel we in principe baas zijn op eigen terrein, willen we de goedkeuring hebben van de gemeente Rheden. Die ziet, op gebied van veiligheid en handhaving, nog wel wat beren op de weg. Zodra je betaald parkeren invoert, lok je immers het wildparkeren uit.”

Gemeente wacht plan af

De gemeente Rheden laat via een woordvoerder weten het plan af te wachten en op basis daarvan een standpunt te bepalen. Nijenhuis belooft ‘schappelijke parkeertarieven’.

,,Het is niet de bedoeling de portemonnee van de bezoeker leeg te trekken en er zelf schatrijk van te worden. Maar het onderhoud van de parkeerplaatsen kost ons wel veel geld. Het is absoluut welkom als daar wat inkomsten tegenover komen te staan.”

Met de leden van Natuurmonumenten is afgesproken dat zij gratis kunnen blijven parkeren. 

Topdrukte op de parkeerplaats bij het Posbank Paviljoen.
Volledig scherm
Topdrukte op de parkeerplaats bij het Posbank Paviljoen. © Harry van der Ploeg
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.