Steenfabriek De Groot in Velp.
Volledig scherm
Steenfabriek De Groot in Velp. © Gerard Burgers

Plan voor nieuwe steenfabriek op terrein De Groot

VELP - Een nieuwe, energieneutrale steenfabriek moet het terrein van steenfabriek De Groot in de Velpse uiterwaarden weer tot leven wekken. Dit is het plan van OmRo Vastgoed Velp BV, de eigenaar van het terrein. De gemeente Rheden is niet blij met het plan. 

De gemeente werkt met andere overheden en natuurorganisaties juist aan een plan om van de uiterwaarden tussen Arnhem en Rheden een ‘rivierklimaatpark’ te maken, waarin natuur en recreatie de hoofdrol spelen.

OmRo laat de gemeente weten het in de jaren tachtig verlaten fabrieksterrein snel in gebruik te willen geven aan bedrijven. De gedachten gaan daarbij naar de bouw van een nieuwe steenfabriek die voor haar energievoorziening alleen gebruik maakt van zon, wind en water. Verschillende gegadigden zouden zo’n fabriek willen bouwen.

Plannen voor woonwijk en transportbedrijf zijn van de baan

Zo ontspint zich een nieuw bedrijf in de soap rond het fabrieksterrein. Eerder al waren er plannen om onder de naam Riverstone een woonwijk te bouwen. Later was er sprake van dat transportbedrijf Rotra hier neer zou strijken, om er een multimodaal overslagcentrum te bouwen. Die plannen zijn van de baan.

Het nieuwe plan voor een hypermoderne steenfabriek past binnen het bestemmingsplan, want het terrein heeft de bestemming ‘steenfabriek’ nog altijd. OmRo vraagt om de bestemming van het terrein te verruimen en het gebied geschikt te maken voor alle typen watergebonden bedrijven.

Ruimte voor woningen door bedrijven te verhuizen

Daarvoor zou haaks op de IJssel een haven moeten worden uitgegraven. Verschillende Rhedense bedrijven zouden zich volgens OmRo op het terrein willen vestigen en hun eigen locatie vrij willen maken voor bijvoorbeeld woningbouw. Welke bedrijven dat zijn, is onduidelijk.

 De gemeente is niet enthousiast en laat OmRo per brief weten dat het de plannen maar moet laten toetsen als deze concreet zijn geworden. Voor verruiming van de bestemming ziet de gemeente geen ruimte. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.