Volledig scherm
Een zonnepark in de natuur. De gemeente heeft liever zoiets dan zonnepanelen boven het parkeerterrein. © Solarcentury

Plan voor zonnepark in Dieren-West

DIEREN - Aan de Admiraal Helfrichlaan in Dieren moet een zonnepark verrijzen, waarvan de energie ten goede komt aan bewoners van de wijk. Het park moet komen boven het parkeerterrein bij de sportvelden aan het einde van de laan of op het oude hockeyveld.

Het plan is afkomstig van de Initiatiefgroep Dieren-West, die eerder in het nieuws kwam met het plan voor de aanleg van een buurtuin op het oude hockeyterrein. ,,Dat plan bestaat nog steeds’’, zegt buurtbewoner Wim Burgmeijer van de Initiatiefgroep. ,,Maar de wens om ook iets aan duurzaamheid te doen, is erbij gekomen."

Zonnepanelen boven het parkeerterrein

De Initiatiefgroep ziet zelf het liefst een zonnepark verrijzen boven het parkeerterrein aan het einde van de Admiraal Helfrichlaan. Deze plek zou elektriciteit moeten kunnen opleveren voor 150 woningen. De zonnepanelen zouden als het ware een dak moeten vormen boven de geparkeerde auto's. Elektrische auto's zouden zich er moeten kunnen opladen. 

Maar de gemeente wil de zonnepanelen liever op de voormalige hockeyvelden hebben. Op het ene deel van het terrein zouden de zonnepanelen moeten komen, op het andere deel komt dan de tuin. De Rhedense energiewethouder Dorus Klomberg is onlangs samen met een delegatie van de Initiatiefgroep in het Gelderse Hengelo geweest, waar een dergelijk buurtpark met zonnepanelen (‘De Kwekerij') bestaat.

Haalbaarheidsonderzoek

Eerst moet nu een haalbaarheidsonderzoek naar beide mogelijkheden worden gedaan. Vervolgens wordt een keuze gemaakt. Initiatiefgroep en gemeente overleggen op 6 februari weer met elkaar. Daarna wordt de buurt geïnformeerd.

Arnhem e.o.