Volledig scherm
Heiderust kent door de ligging aan de voet van de stuwwal veel hoogteverschillen, wat het terrein aantrekkelijk maakt voor een wandeling. Vanaf woensdag beschikt Heiderust over een plek waar ongeboren kinderen begraven kunnen worden. © Marc Pluim

Plek op Heiderust voor foetussen

UpdateRHEDEN - Begraafplaats Heiderust in Rheden krijgt de beschikking over een begraafplek voor kinderen die voor de 24ste week van de zwangerschap zijn overleden. De officiële opening is woensdag.

Tot op heden bestaat in de regio Arnhem zo'n plek nog niet. In Ede en Putten zijn ze wel. De te vroeg geboren kinderen krijgen niet een gemarkeerd graf, maar worden begraven rondom een gedenkboom van cortenstaal. Daar kunnen ouders na de begrafenis een kunststof boomblad in hangen met de naam van het kind erop.

De kinderen om wie het gaat zijn soms spontaan geboren. Dan is sprake van een miskraam. Ook kan het gebeuren dat ouders kiezen voor afbreking van de zwangerschap als zij na medisch onderzoek te horen hebben gekregen dat hun kindje een hormonale afwijking of ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. 

Tot op heden begraven ouders deze kinderen in de tuin of komen de onvolgroeide lichaampjes bij het ziekenhuisafval terecht. De Velpse verloskundigen Ela Vister en Josephine van der Heiden liepen er in hun werk tegenaan dat ouders dit geen bevredigende situatie vonden. Daarom hebben zij het initiatief genomen tot de officiële begraafplek. Samen met medewerkers van Heiderust hebben zij ook de plek uitgezocht. 

De officiële opening wordt woensdag verricht door wethouder Gea Hofstede in aanwezigheid van de direct betrokkenen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.