Volledig scherm
Wijkagenten in Arnhem. © Rolf Hensel

Politiezorg Rheden, Rozendaal en Doesburg blijft goed

DE STEEG - De politiezorg in de gemeenten Rheden, Rozendaal en Doesburg blijft op goed niveau, ook al verliest dit gebied de komende jaren agenten. Dit zei burgemeester Carol van Eert dinsdagavond tijdens de Rhedense gemeenteraadsvergadering, op vragen van raadslid Sjir Hanssen (VVD).

De politiecapaciteit in het district IJsselwaarden, zoals het gebied Rheden-Rozendaal-Doesburg bij de politie heet, gaat in de loop van de komende vier jaar terug van 68,9 naar 61,6 fte's (volle banen). Hanssen toonde zich daar bezorgd over en vroeg de burgemeester of er nog wat aan valt te doen.

Veel

Maar Van Eert wees erop dat bij de vorming van de nationale politie in 2011 aan het plattelandsgebied rondom Arnhem relatief veel agenten zijn toebedeeld in vergelijking met de stad. Dat gebeurde op basis van criteria en afspraken die toen golden.

Onlangs is een nieuwe verdeling gemaakt. Arnhem krijgt er veertig fte's bij, de regio (waaronder IJsselwaarden) gaat wat achteruit. ,,Maar zou je de geldende criteria rigide vaststellen, dan zou Arnhem er nog meer op vooruit gaan en wij nog meer achteruit", hield Van Eert zijn gehoor voor.

Minder extreem

Hij legde uit dat de burgemeesters in overleg tot een wat minder extreme verschuiving zijn gekomen. ,,Als we elkaar goed steunen in de regio, dan profiteren we er allemaal van, want per saldo krijgt de regio meer agenten."

Burgemeester Marcouch van Arnhem kreeg eerder deze week van gemeenteraadslid Gerrie Elfrink (SP) al kritiek vanwege deze verdeling. Marcouch reageert daar woensdagavond op tijdens de Arnhemse raadsvergadering.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.