Volledig scherm
Drukte op de Posbank, in dit geval op het parkeerterrein bij paviljoen De Posbank. © Gerard Burgers

Posbank alleen in het weekend dicht voor auto’s

RHEDEN - De Posbank gaat dicht voor gemotoriseerd verkeer, maar voorlopig alleen in het weekend en op feestdagen. Dat is het nieuwe voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Rheden. De Rhedense gemeenteraad neemt in oktober het definitieve besluit.

Eerder dit jaar kwam het Rhedense college al met een plan voor afsluiting van de wegen door het natuurgebied op de proppen, maar toen nog voor de hele week.

,,Nadien heb ik met de ANWB, de belangenvereniging voor motorrijders, de modelzweefvliegclubs en andere belanghebbende partijen gesprokenen”, vertelt wethouder Ronald Haverkamp (VVD). ,,Bovendien hebben veel inwoners de moeite genomen schriftelijk op ons plan te reageren.”

Verkeersdrukte loopt uit de hand

Teneur van alle reacties: afsluiting prima, want op mooie zondagen loopt de verkeersdrukte op de Posbank uit de hand. Maar alleen afsluiting in het weekend, want door de week is het meestal juist erg rustig in het nationaal park Veluwezoom, zoals het gebied officieel heet. Waarom dan voor de enkeling de mooie autorit over de Posbank onmogelijk maken?

Haverkamp vertelt dat het college deze visie heeft overgenomen. ,,We stellen nu aan de gemeenteraad voor de Posbank in het weekend af te sluiten gedurende vijf jaar. Daarna evalueren we de gang van zaken en bezien we opnieuw wat wenselijk is.

Ons doel blijft de Posbank op termijn permanent af te sluiten. Maar we gaan eerst die periode in van vijf jaar, als de gemeenteraad ons voorstel honoreert.”

Horeca moet bereikbaar blijven

Hoe de afsluiting gerealiseerd moet worden, is nog niet helemaal duidelijk. In elk geval zal de Beekhuizenseweg worden afgesloten vanaf camping Beekhuizen bij Velp tot aan het paviljoen bovenop de Posbank.

De Schietbergseweg vanaf Rheden blijft open, mogelijk tot aan het Posbankpaviljoen, maar eventueel ook tot het horecapunt Koepel De Kaap aan de Beekhuizenseweg. Uitgangspunt is namelijk dat alle horecagelegenheden in het gebied bereikbaar blijven met de auto.

Het is ook denkbaar dat Koepel De Kaap vanaf de andere kant bereikbaar blijft, namelijk vanaf parkeerterrein de Lappendeken. Maar dit ligt niet voor de hand, zegt Haverkamp. ,,Het is nu ons plan dat de Beekhuizenseweg vanaf de Lappendeken tot aan Koepel De Kaap dichtgaat.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.