Op de Posbank is het erg druk geworden. Hier een archieffoto van het terras bij het Posbankpaviljoen.
Volledig scherm
Op de Posbank is het erg druk geworden. Hier een archieffoto van het terras bij het Posbankpaviljoen. © POPOVA FOTOGRAFIE

Posbank: natuurgebied of pretpark?

RHEDEN - Nationaal park Veluwezoom wordt door toedoen van eigenaar Natuurmonumenten steeds meer een pretpark, zegt oud-beheerder (1980-2005) Walter de Wit. Dat is complete onzin, zegt zijn opvolger (sinds 2014) Jeroen de Koe. 

Walter de Wit, van 1980 tot 2005 beheerder van nationaal park Veluwezoom op de nieuwe , door hem verafschuwde mountainbikeroute.
Volledig scherm
Walter de Wit, van 1980 tot 2005 beheerder van nationaal park Veluwezoom op de nieuwe , door hem verafschuwde mountainbikeroute. © Gerard Burgers

Walter de Wit: ,,Moet je zien, dit is toch verschrikkelijk. Nu heeft Natuurmonumenten in het Vrouwendal, een smetteloos bosgebied, een idiote mountainbikeroute aangelegd. Een soort bobsleebaan, met allemaal schuine randen. Om die te kunnen maken hebben ze overal in de buurt löss uit de grond gegraven. Kijk je in die gaten, dan zie je de kapotgestoken wortels van de beuken. Schande!”

,,Natuurmonumenten klaagt dat het te druk wordt op de Posbank, maar dat veroorzaken ze zelf. Met zo’n route trek je juist meer publiek. Mountainbikers een eigen pad geven heet hier ‘de bezoekersstromen scheiden’, maar ik noem dit: de stromen vergroten. Ik heb zelf indertijd ook een mountainbikebaan uitgezet, maar over bestaande paden, zonder gekkigheid. Willen de MTB’ers van nu meer uitdagingen, dan moeten ze hun heil maar ergens anders zoeken. Dit is een natuurgebied, weet je nog?”

Kiosk

Jeroen de Koe, de huidge beheerder van nationaal park Veluwezoom, over een recent verbreed wandelpad.
Volledig scherm
Jeroen de Koe, de huidge beheerder van nationaal park Veluwezoom, over een recent verbreed wandelpad. © Erik van 't Hullenaar

,,Tot in de jaren negentig had je op de Zijpenberg de kiosk van Jan Prins. Op mooie dagen stond het daar vol met motorrijders die een kroketje kwamen eten. Toen overleed Jan en zijn zoon had er geen zin in. We hebben meteen die keet opgeruimd en sindsdien is het daar stil. Is er niks, dan komen er ook geen mensen.”

,,Natuurmonumenten doet op Veluwezoom veel meer dat de natuur verpest. In ‘t Asselt zijn berken en eiken weggekapt rondom een oude kuil. Er komt zelfs een hekje omheen. De wandelpaden op de Posbank zijn tot 1,60 meter verbreed. Voor de bouw van de brug in het Enge Land is een eeuwenoude grensboom gekapt. Er is ook een rij bomen weggekapt voor een beter uitzicht op de hei. O, o, wat hebben mensen op de Posbank toch een slecht uitzicht op de hei! Het landgoed Beekhuizen bij Velp is al jaren geleden verpest met allerlei betonnen en cortenstalen elementen.”

,,De laatste tijd zijn nog veel meer bomen gekapt. De laan op de Velperweg, bij de Imbos, is omgehaald. Hetzelfde geldt voor de meer dan honderd jaar oude berkenlaan op de Ringallee, de oude grensweg van het landgoed Rosendael. Zogenaamd voor de brandweer, maar dat is lullekoek. Die kan er toch wel bij.”

Jeroen de Koe: ,,Wandelaars, mountainebikers en ruiters gaan nu meestal nog over dezelfde paden. Ze hebben last van elkaar en daarom willen we hun routes scheiden. We doen dat zo dat de natuur er ook beter van wordt. Zo loopt de nieuwe mountainebikeroute, in tegenstelling tot de oude, niet meer over de landgoederen Heuven en Beekhuizen en niet meer door het rustige gebied rondom de Imbos en Terlet. Uiteraard ook niet over de hei van de Posbank.”

Parallel

,,De route is nu in aanleg en komt parallel aan bestaande paden. Nooit zomaar midden door het bos. Daarnaast maken we op drie tot vier plekken lussen met extra uitdagingen voor de fietsers. Dat doen we alleen waar het kan, bijvoorbeeld in het Vrouwendal, vlakbij de Haverkist. De provincie heeft ons vergunning gegeven om de route aan te leggen. Niemand heeft bezwaar gemaakt.”

,,De wandelaars zorgen trouwens zelf soms ook voor overlast. Op de hei belopen ze alle paden, ook de veepaden. Ze verstoren soms vogels tijdens het broedproces. We hebben daarom ongeveer eenderde van de paden verbreed tot 1,60 meter. Daar mag je lopen, op de andere paden niet. We gaan daar toezicht op houden.”

Geen bosbouw

,,We doen niet aan bosbouw. Kappen we toch, dan hebben we daar een goede reden voor. Zo willen we de hei niet laten vollopen met bos. Vroeger hielden de schapen de heide open, nu moeten we het zelf doen. Soms halen we bos weg om landgoederen te herstellen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij restaurant De Ruif, waar we bezig zijn met het herstel van het landgoed Heuven, en een paar jaar geleden op Beekhuizen. De kuil in ‘t Asselt is mogelijk een oude ijzerwinning, die we weer zichtbaar hebben gemaakt. Dat hekje komt er om de zwijnen weg te houden. We hebben ook bomen weggehaald met het oog op de veiligheid van de bezoekers.”

,,Langs de Velperweg is een strook bos weggehaald van een meter of vijf. De weg moeten dienen als stoplijn bij brand. De Ringallee is aangewezen als beheerweg: een weg voor de beheerders en voor de brandweer. Zo’n beheerweg moet goed toegankelijk blijven. Daarom hebben we gekapt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.