Zo zal het nieuwe complex aan de Eikenstraat er ongeveer uit komen te zien, als het er al komt. Vooraan de boerenwoning. FOTOBRONillustratie Middachten
Volledig scherm
Zo zal het nieuwe complex aan de Eikenstraat er ongeveer uit komen te zien, als het er al komt. Vooraan de boerenwoning. FOTOBRONillustratie Middachten

Provincie houdt vergunning megastal Middachten in stand

ELLECOM - De provincie Gelderland is niet bereid de vergunning voor een bouw van een grote veestal op het landgoed Middachten te herroepen. Dat heeft de provincie laten weten aan het Ellecomse comité ‘Hoezo Megastal?’, dat gevraagd had de vergunning ongedaan te maken.

De vergunning waar het om gaat is er een die is afgegeven in het kader van de natuurbeschermingswet. De provincie oordeelde bij de afgifte in 2015 dat de megastal de natuur niet zou schaden. 

Comité heeft alsnog bezwaar gemaakt

Het comité Hoezo Megastal? heeft echter afgelopen zomer bij de provincie alsnog bezwaar gemaakt tegen de vergunning. Aanleiding was het van tafel vegen van de nationale stikstofregeling door de Raad van State. Bouwprojecten mogen niet gerealiseerd worden zonder dat er deugdelijke compensatie van de toename van stikstof wordt gerealiseerd, oordeelde de raad. Volgens Hoezo Megastal? voldoet de megastal (300 melkkoeien, 168 stuks jongvee) hier niet aan. Alle reden dus, aldus het comité, om de provincie te vragen de in 2015 afgegeven natuurbeschermingswetvergunning te herroepen.

Maar de provincie laat nu weten op deze argumenten niet in te willen gaan. De natuurbeschermingswetvergunning is immers lang en breed afgegeven en onherroepelijk. De vergunning is zelfs van kracht geworden enkele maanden voor de nu afgeschoten stikstofregeling in werking is getreden. 

Gemeente wil discussie niet overdoen

De gemeente Rheden is op haar beurt niet bereid het bestemmingsplan te herzien, laat wethouder Ronald Haverkamp (VVD) weten, al heeft het comité hem daar niet expliciet om gevraagd. ,,Ook het bestemmingsplan, dat de gemeente Rheden heeft afgegeven, is onherroepelijk. Er is zelfs een procedure bij de Raad van State om gevoerd die door de gemeente is gewonnen. Wij gaan de discussie over de wenselijkheid van de megastal niet overdoen."

Ernst Bos van het comité Hoezo Megastal zegt teleurgesteld te zijn door beide reacties, maar zich niet bij de bouw van de stal neer te leggen. ,,Er is wel een vergunning afgegeven, maar er is nog niets gebouwd. Dan is er een eenvoudige weg terug. De veehouderij in ons land moet krimpen, dat staat vast. Bovendien is er nu die commotie over stikstof. Het tij is aan het keren, ten gunste van ons. Middachten wilde nota bene zelf de polder eerst vernatten, omwille van het bijzondere bronbos dat hier staat. Even  later komt het dan ineens met die grote veestal komen. Dat kan toch niet!"

Comité gaat toch door

Bos zegt dat zijn comité alle mogelijkheden zal aangrijpen om de megastal alsnog tegen te houden. Tegen het besluit van de provincie kan nog bezwaar worden gemaakt. Ook moet het bouwproject nog een omgevingsvergunning krijgen, waartegen bezwaar kan worden gemaakt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.