Volledig scherm
De N348 ter hoogte van Spankeren. © DG

Provincie: Lagere snelheid op N348 in Spankeren maakt weg niet veiliger

SPANKEREN - De verkeersveiligheid op de N348 in Spankeren is niet verbeterd door de maximumsnelheid op de weg terug te brengen van 80 naar 70 kilometer per uur. Die conclusie trekt de provincie Gelderland na een proef op het weggedeelte.

De snelheid op de N348 (Zutphensestraatweg) werd in oktober 2017 bij wijze van experiment voor een jaar met 10 kilometer verlaagd vanwege zorgen over de veiligheid van de weg. De proef is inmiddels afgelopen en de maximumsnelheid is nu net als voorheen weer 80 kilometer per uur.

Aanleiding voor de proef (ook  tussen Eefde en Gorssel werd een dergelijk experiment gedaan) waren de grote zorgen in de gemeente Rheden over de veiligheid van de weg. Er gebeuren relatief vaak ongelukken, met name kop-staartbotsingen. Voor dat probleem werd al jaren aandacht gevraagd.

De provincie Gelderland moet nog een definitief rapport opmaken, maar stelt in de voorlopige conclusies dat de verkeersveiligheid niet is gebaat bij een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. Die gevolgtrekking is mede gebaseerd op onderzoek dat tijdens het experiment is gedaan.

Groot onderhoud

Bewoners en gebruikers van de weg hebben meerdere malen een enquête ingevuld over de snelheidsverlaging. Verder zijn het gedrag en de snelheid gemeten met meetapparatuur. Aanwonenden zouden het liefst een verlaging zien tot 50 kilometer per uur, de weggebruiker houdt vast aan 80.

De provincie Gelderland wil nu bekijken of de weg moet worden aangepast om de veiligheid te verbeteren. De Zutphensestraatweg krijgt in 2022 groot onderhoud. Resultaten van de proef met de snelheidsverlaging worden dan meegenomen om eventuele maatregelen te treffen, aldus de provincie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.