Volledig scherm
Het huidige zwembad van Velp, dat in 2020 vervangen wordt door een nieuwe bad, mét doelgroepenbad en peuterbad. © Marc Pluim

Raad Rheden geeft fiat aan doelgroepenbad Velp

DE STEEG - De kogel is door de kerk: het nieuwe zwembad in Velp krijgt ook een apart doelgroepenbad en een peuterbad. De Rhedense gemeenteraad heeft dinsdagavond unaniem besloten om de investering van ruim 1,7 miljoen euro hiervoor te bekostigen uit het budget voor maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Een zwemvoorziening betalen met zorggeld, dat is nieuw in Nederland. De raad verwacht dat een doelgroepenbad mensen vitaler houdt, waardoor zij minder aanspraak maken op zorg. Bovendien wordt niet geput uit het budget voor individuele zorgverlening, maar uit het deel van de WMO-pot dat voor algemeen toegankelijke zorgvoorzieningen (zoals de Plusbus) is bestemd. Van de 2 ton die hiervoor op dit moment beschikbaar is, zal de komende 40 jaar jaarlijks 184.500 euro nodig zijn om de bouw van het doelgroepenbad en het peuterbad te financieren.

Andere financiering

GroenLinks deed vanavond als enige een voorstel voor een andere financiering: slechts een ton halen uit de WMO-pot voor algemeen toegankelijke voorzieningen en de rest elders proberen te vinden. ,,Anders is er voor nieuwe zorginitiatieven die voor iedereen toegankelijk zijn jaarlijks nog maar 15.500 euro over", zei GroenLinks-raadslid Linda Nieuwenhoven.

Maar de rest van de raad ging er niet in mee. Elders budget vinden is in de afgelopen vier jaar geen haalbare kaart gebleken, zei Hendri Witteveen (ChristenUnie). Wethouder Gea Hofstede (PvdA) vertelde dat er op dit moment geen nieuwe plannen op de plank liggen voor zorginitiatieven met een algemene toegankelijkheid. ,,Als ze er toch komen, zal ik naar de raad moeten komen voor financiering."

Vervoer

Het college kreeg van de raad wel het verzoek voor september volgend jaar een concreet plan uit te werken voor het vervoer van zwemmers uit alle zeven Rhedense dorpen naar het doelgroepenbad. Wethouder Marc Budel (CDA) vertelde daarvoor aan bestaande vervoervoorzingen te denken. Ook gaat hij een netwerk vormen van zorgverleners om te bewerkstelligen dat het doelgroepenbad intensief wordt gebruikt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.