Roeland Pruijssers (wit) op weg naar winst tegen Ivo Maris.
Volledig scherm
Roeland Pruijssers (wit) op weg naar winst tegen Ivo Maris. © Ap Lammers

Regionale schakers uit top Open Nederlands schaakkampioenschap

DIEREN - Na twee ronden telt de strijd om de Open Nederlandse schaaktitel nog tien spelers zonder puntverlies. De drie spelers van de Arnhemse tweedeklassers ASA en ASV die dinsdag wonnen, gingen op de tweede speeldag onderuit.

ASA-speler Dries Wedda raakte tegen de Rotterdammer Liam Vrolijk een pion kwijt. In het vervolg kreeg de Diepenvener geen kans van Vrolijk. Wedda’s teamgenoot Geert van Hoorn offerde wat speculatief een stuk tegen Manuel Bosboom. De Amsterdamse routinier weerlegde het stukoffer echter overtuigend.

Nieuwkomer bij ASV, William Shakhverdian, struikelde over Rick Lahaye uit Rotterdam. De 14-jarige Harderwijker Shakhverdian overzag een fraaie tactische wending, die Lahaye beslissend voordeel opleverde.

Hard werken

Van de toppers moesten Dimitri Reinderman, Alberto David en Roeland Pruijssers hard werken voor hun punt. Gezegd moet worden dat de Amsterdammer Reinderman na pionwinst steeds op winstkoers was. Het punt kwam tegen de Indiër Neelotpal Das echter pas in het verre eindspel.

De Italiaan Alberto David had wel een half punt kunnen verspelen. Opponent Nick Maatman wist na vroeg pionverlies in een eindspel met ongelijke kleur lopers te komen. Daarin miste de Groninger remisekansen. Roeland Pruijssers en Ivo Maris vermaakten het publiek. De Apeldoornse grootmeester Pruijssers won ook al snel een pion, maar ook dit voordeel bleek niet groot.

Rond de vijftigste zet koos de Groninger Maris echter het verkeerde plan en in de koningsaanval die volgde, ontkwam Maris niet aan een afwikkeling naar een verloren eindspel. De Indiër Arghyadip Das, Hing Ting Lai uit Amsterdam, de Duitser Daniel Hausrath en de Apeldoorner Thomas Beerdsen maken het tiental leiders compleet.

Kansloze nederlaag

Jaap Vogel wist zich te herstellen van zijn kansloze nederlaag tegen Hing Ting Lai in de openingsronde. ASA-speler Arthur Maters voerde in goede stelling een aanval te ver door. De geroutineerde ASV-er Jaap Vogel profiteerde direct. Zijn teamgenoot Tom Bus remiseerde tegen de jonge Loek van der Hagen uit Haren.

De vierde ASV-er Pieter Verhoef incasseerde tegen Tim Grutter uit Amersfoort zijn tweede nederlaag. De Elsternaar Rembrandt Bruil speelde remise tegen Bas de Boer uit Meppel. Saša Albers uit Oosterbeek kreeg een gratis punt door het oneven aantal deelnemers.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.