Volledig scherm
De garage Du Soleil aan de Hoofdstraat in Velp. © Gerard Burgers

Restaurant en brouwerij in voormalig garagebedrijf Du Soleil in Velp

VELP - Het pand van het voormalige garagebedrijf Du Soleil aan de Hoofdstraat in Velp wordt verbouwd tot een restaurant met daarachter een bierbrouwerij en bed & breakfast. De lelijke uitbouw aan de voorkant maakt plaats voor een terras.

De plannen voor de villa, waarin de garage gehuisvest was, zijn gemaakt door de eigenaar, de familie Lok. Deze heeft bij de gemeente Rheden het verzoek neergelegd het bestemmingsplan zodanig te wijzigen dat de exploitatie van een kleinschalige bierbrouwerij, restaurant en bed & breakfast mogelijk worden. 

Past prima in de Hoofdstraat

Het Rhedense college heeft besloten hierin mee te gaan. De te vestigen bedrijven passen prima in de Hoofdstraat, aldus het college. Bovendien heeft het college veel waardering voor het voornemen het oude aanzicht van de villa te herstellen door de moderne showroom aan de voorkant af te breken. 

De eigenaars willen het gebouw bovendien energieneutraal maken. Gedacht wordt aan het hergebruik van de restwarmte van de keuken en de brouwerij om de rest van het compolex mee te verwarmen.

Al jaren in gebruik als garage

De oude villa is vele jaren in gebruik geweest als garage, ook onder de naam Swart en Van Kampen. De naam Du Soleil is de oude naam van de villa. Maar aan de activiteiten van het garagebedrijf is ruim vijf jaar geleden een einde gekomen. 

Nadien ontstond het plan het pand deels te slopen en in het overblijvende deel een winkel of daghoreca met erboven boven zes appartementen te vestigen. In de gemeenteraad bestond er verzet tegen de sloop, maar uiteindelijk werd toch het bestemmingsplan gewijzigd. 

Negen studentenkamers

Maar het toen gemaakte plan is nooit uitgevoerd. De bebouwing van het garagebedrijf is nog altijd aanwezig. Boven het bedrijf zijn negen studentenkamers. De eigenaars willen dit nu zo laten; ook de studentenkamers kunnen blijven bestaan. Op een van de panden aan de achterzijde moet een bovenwoning komen. Hier moet de beheerder van het complex komen wonen. 

Het verbouwingsplan moet nog worden uitgewerkt. Achter het pand is ruimte voor 23 parkeerplekken, maar het is niet zeker dat er zoveel worden aangelegd. Waarschijnlijk zijn er minder nodig. De eigenaars gaan zelf de bedrijven niet exploiteren; zij zijn in gesprek met gegadigden om dit te doen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.