Volledig scherm
Songfestivalwinnaar Duncan Laurence tijdens zijn optreden in Tel Aviv. © EPA

Rheden deinst vanwege het geld terug voor ondersteuning songfestival in Arnhem

DE STEEG - Het leek zo’n leuk plan: Rheden dat zich zou aansluiten bij de kandidatuur van Arnhem voor het Eurovisiesongfestival. Maar er bleek dinsdagavond geen meerderheid voor te bestaan in de Rhedense gemeenteraad.

Het idee Arnhem te ondersteunen, kwam van D66. Een regiokandidatuur maakt meer kans, zei gemeenteraadslid Krista den Hertog dinsdag overdag al. Rheden en andere Veluwse gemeenten zouden wellicht mee kunnen doen door de gasten van het Songfestival, die zes weken in het land zijn, onderdak te bieden. Tussendoor zouden die gasten eten in Veluwse restaurants en wellicht Veluwese uitstapjes maken. Tot voordeel van Arnhem én regio.

Arnhem was enthousiast

Een woordvoerder van de gemeente Arnhem uitte zich dinsdag dan ook meteen enthousiast over het idee. ,,Burgemeester Marcouch heeft op TV bij Pauw al gezegd dat hij een regiokandidatuur een prima idee vindt. Dit plan uit Rheden is precies wat we bedoelen.”

Maar, helaas voor D66: het gaat niet door. CDA, SP, GroenLinks en GPRB stemden tegen het plan. Dat is precies de helft van het aantal aanwezige raadsleden (één raadslid was er niet). Reden: de grote bezuinigingen waar Rheden voor staat. ,,Dit heeft geen prioriteit”, zei SP-leider Jorine Dirks.

Nog beetje hoop voor D66

Krista den Hertog heeft nog een beetje hoop: op 26 juni, net voor het songfestivalbidbook bij de omroepen moet zijn, is er nóg een raadsvergadering. ,,Misschien dat we ons voorstel kunnen aanpassen en opnieuw in stemming brengen.” Hoop dat het afwezige GroenLinks-raadslid Tim Endeveld haar zal helpen heeft ze niet: hij hoort bij de tegenpartijen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.