Rheden likt wonden na de storm: ‘De dakpannen vlogen me om de oren’

videoRHEDEN/ DIEREN - Een korte maar zeer hevige tornado trof dinsdagavond het dorp Rheden. De schade aan huizen en auto's is groot. ,,Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.”

Een man praat met een buurtbewoner. Op het dak van zijn woning in Rheden is de schade die de storm aanrichtte duidelijk te zien.
Volledig scherm
Een man praat met een buurtbewoner. Op het dak van zijn woning in Rheden is de schade die de storm aanrichtte duidelijk te zien. © EPA

Fred Menninks bed ligt werkelijk bezaaid met glas. Oorzaak: een enorme boom die dinsdagavond tijdens de wervelwind  op het dak was gevallen van zijn woning aan de Johan van Meeckerenstraat in het dorp Rheden en een ruit vernielde.

,,In hoorde een enorme knal. Ik dacht dat het klap onweer was. Totdat ik zag dat de boom was omgevallen en mijn dak was terechtgekomen”, zegt Mennink, die burgemeester Carol van Eert nog op bezoek heeft gehad.

,,Ik ben blij dat ik nog niet in bed lag, anders was ik bedolven onder de glasscherven.” In een andere kamer is een radiator van de muur gerukt en heeft Mennink waterschade. ,,Geen idee hoe dat is gebeurd.”

Quote

We zijn ons kapot geschrok­ken. Dit heeft mij ook emotioneel geraakt. Ik ben helemaal van slag

Fred Mennink
Quote

Dit natuurge­weld zie je op televisie. Dat verwacht je niet in Rheden

Medewerkers van woningbouwcorporatie Vivare staan Mennink met raad en daad terzijde. De corporatie heeft in een leegstaande woning een crisiscentrum ingericht waar vanuit getroffen bewoners worden geholpen.

Rheden werd dinsdagavond getroffen door een korte, hevige tornado. Woensdag kwamen 175 schademeldingen binnen  Het ging vooral om bomen op huizen, dakpannen die waren weggewaaid en beschadigde dakkapellen. De gemeente Rheden noteerde dinsdagochtend ook al honderd meldingen.

Voor Mennink wordt een hotel geregeld. ,,Een gespecialiseerd bedrijf moet de boom weghalen en daarna moet blijken wat de schade is. En of het verantwoord is dat ik hier direct weer terugkeer.”

Twee woningen verder voelt Ferdi Yasar zich een zombie. ,,We lagen in bed. Opeens schoot een tak van een boom rakelings langs ons. We hebben geluk gehad. We zijn ons kapot geschrokken. Dit heeft mij ook emotioneel geraakt. Ik ben helemaal van slag.”

Een beschadigd dak van een woonhuis na een windhoos. De zware onweersbuien van dinsdagavond hebben in het hele land voor overlast en schade gezorgd.
Volledig scherm
Een beschadigd dak van een woonhuis na een windhoos. De zware onweersbuien van dinsdagavond hebben in het hele land voor overlast en schade gezorgd. © ANP

Auto is total-loss

Een zwaar houten hek naast zijn huis is verdwenen. ,,Ongelooflijk. Het is gewoon weggeblazen. Hier vlakbij kwam een trampoline uit de lucht vallen van drie straten verderop. Dit natuurgeweld zie je op televisie. Dat verwacht je niet in Rheden. De boom die ons huis heeft geschampt kwam op mijn auto terecht. Die is nu total-loss.”

De Van Meeckerenstraat kreeg in de nacht van dinsdag op woensdag de volle laag. Gedurende nog geen twee minuten ontstond de schade. Ook voetbalvereniging SC Rheden aan de IJsselsingel werd getroffen.

Kleedkamers stonden onder water. Even verderop aan de Arnhemseweg en in omliggende straten als de Europalaan is de ravage compleet. ,,Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen en is er alleen sprake van materiële schade”, klinkt het keer op keer. 

Op verschillende huizen zitten mannen op het dak om dakpannen provisorisch terug te plaatsen. De straten liggen bezaaid met afgerukte takken en blad en stukken dakpannen.

Overal staan groepjes mensen te praten. Iedereen is geschrokken. ,,De schade is veel groter dan ik dacht”, aldus een bewoner van de Arnhemseweg.

Quote

Als je binnen blijft ben je bang dat het huis instort en ga je naar buiten dan kun je een boom op je krijgen

Alex Meerdink

‘Ik raakte helemaal overstuur’

De stormschade aan woningen in Rheden is bij daglicht goed zichtbaar.
Volledig scherm
De stormschade aan woningen in Rheden is bij daglicht goed zichtbaar. © Roland Heitink/Persbureau Heitink

,,Ons huis stond gewoon te schudden. De kalk  van het plafond is op tafel gevallen", zegt Alex Meerdink, die werd gealarmeerd doordat zijn vrouw begon te gillen. Hij woont aan de Arnhemseweg.

Uit paniek ging hij naar buiten. ,,De dakpannen vlogen mij om de oren.” Zijn vrouw wist niet wat ze moest doen. ,,Als je binnen blijft ben je bang dat het huis instort en ga je naar buiten dan kun je een boom op je krijgen. Het ging zo te keer. Ik raakte helemaal overstuur.”

In verband met asbestgevaar werd de Europalaan afgesloten. Daar waren dakkapellen van huizen en daken van garages gewaaid.

Ook het het dorp Dieren kreeg het zwaar te verduren. Bomen aan de Meidoornlaan, Beverodelaan, Kamerlingh Onneslaan en Imboslaan waaiden om en tal van auto's raakten beschadigd. In het dorp De Steeg is een forse boom afgeknapt en tegen de voormalige rooms-katholiek kerk gevallen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.