Volledig scherm
© Marc Pluim

Rheden moet uitgaven voor zorgkosten flink terugschroeven

DE STEEG - De vraag van inwoners naar zorg en ondersteuning is zo groot geworden, dat Rheden in forse financiële problemen is gekomen. De gemeente moet de komende jaren fors bezuinigen. 

Net als elke gemeente heeft Rheden sinds 2015 de verantwoordelijkheid voor ondersteuning van ouderen en zieken, hulp aan werklozen en jeugdzorg. Dat moet gebeuren met 30 procent minder geld dan in het verleden, toen het rijk verantwoordelijk was voor deze taken. In het eerste jaar hield de gemeente geld over aan het werk, maar dat is nadien flink veranderd. 

Recht trekken

Om de zaak recht te trekken, moet Rheden zijn jaarlijkse uitgaven met ingang van 2020 terugbrengen met 4,6 miljoen euro. Op het totale jaarlijkse gemeentebudget van 110 miljoen gaat dat dus om bijna 5 procent. De gemeenteraad moet in de loop van dit jaar bekijken op welke uitgaven te beknibbelen valt. Daarbij wordt in eerste instantie gekeken naar de zorg aan en ondersteuning van inwoners, omdat deze zaken voor de problemen gezorgd hebben. Maar ook alle andere terreinen komen in aanmerking.

In de begroting voor 2019 had de gemeenteraad al wel enigszins bezuinigd, want ook toen was de toename van de zorgkosten al wel bekend. Maar de raad had de problemen vooral opgelost door spaarpotjes leeg te trekken; geen structurele maatregel. Bovendien werd genoegen genomen met tekorten op de begrotingen voor 2019 en 2020. 

Tegen het zere been

Dat was tegen het zere been van de provincie, die toezichthouder is op de gemeentefinanciën en het Rhedense financiële beleid als ‘matig’ heeft gekarakteriseerd. Provinciaal gedeputeerde Jan Markink heeft onlangs de Rhedense financiële wethouder Dorus Klomberg uitgenodigd voor een pittig gesprek. Rheden moet onmiddellijk maatregelen nemen, heeft hij gezegd. Met ingang van 2020 wil hij alleen nog genoegen nemen met begrotingen zonder tekorten. 

Wethouder Dorus Klomberg zegt ‘het niet helemaal eens te zijn met Markink', maar niet anders te kunnen dan doen wat hij heeft gezegd. Anders krijgt Rheden ‘preventief toezicht’ van de provincie aan zijn broek: controle van de begroting voordat die wordt vastgesteld. Dit is de laatste fase voordat een gemeente ‘artikel-12-gemeente’ wordt en de provincie het financiële beleid geheel overneemt.

Taak

De Rhedense gemeenteraad wacht dit jaar een flinke taak. Nog deze maand moet de raad de uitgangspunten vaststellen op basis waarvan de bezuinigingen moeten worden gevonden. Daarna moet er gezocht worden naar mogelijke bezuinigingen, waarvan de eerste in juni op tafel moeten liggen. In eerste instantie moet er voor 6 miljoen gevonden worden; dan kunnen er in het slotdebat in de gemeenteraad nog een klein aantal begrotingen afvallen. De raad stelt de begroting voor 2020 en de volgende drie jaren vast in november.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.