Volledig scherm
Winnaar van het songfestival van dit jaar, de Nederlander Duncan Laurence. © ANP Kippa

Rheden steunt kandidatuur songfestival Arnhem door een slimmigheidje toch

DE STEEG - Door een slimmigheidje krijgt het Rhedense D66 toch zijn zin: de gemeente ondersteunt alsnog de kandidatuur van Arnhem voor het Eurovisie Songfestival. De partij kreeg dit gisteravond voor elkaar door er vanaf te zien een onhaalbare motie in te dienen.

Twee weken geleden diende D66 de motie om de Arnhemse kandidatuur te ondersteunen nog wel in, maar toen stemde precies de helft van de raad tegen. Bij afwezigheid van een raadslid was dat toevallig mogelijk. De tegenstanders (CDA, SP, GroenLinks en GPRB) waren bang dat Rheden financieel het schip in zou gaan. De gemeente moet al fors bezuinigen en dan ook nog meebetalen aan een songfestival: mooi niet!

Het college was van het begin af aan vóór

Dat het Rhedense college van B en W Arnhem wél wil ondersteunen, is van het begin af aan duidelijk. Wethouder Ronald Haverkamp praatte twee weken geleden dan ook de blaren op zijn tong: Arnhem wilde helemaal geen geld, maar morele ondersteuning. Het geld zou juist naar de gemeente Rheden toestromen als de festivalgasten zes weken in de regio zouden verblijven. Magda Rook, leider van GPRB, toonde zich gecharmeerd van zijn redenering, maar wilde hem niet geloven op zijn blauwe ogen en durfde het risico niet aan. Zij bleef tegen. 

Gisteravond stond de motie van D66 opnieuw op de raadsagenda. Moties waarbij de stemmen hebben gestaakt, gaan immers in de herkansing. Haverkamp had in de afgelopen twee weken niet stilgezeten. In een memo voor de raad had hij de voordelen van het songfestival nog eens op een rijtje gezet. Bovendien had hij Magda Rook opgebeld, zo vertelde Rook gisteravond, om haar tot voorstemmen te bewegen. 

Ook deze keer wilde Rook niet voorstemmen

Desondanks maakte Rook gisteravond bekend ook deze tweede keer niet met de motie van D66 mee te kunnen stemmen. In die motie stond namelijk niets over geld, ook niet dat het songfestival voor Rheden gratis zou zijn. D66 had dit wel willen toevoegen, maar het is niet toegestaan een motie te wijzigen die voor een tweede keer wordt ingediend. En een nieuwe motie maken, bij wijze van slimmigheid, stond de partij tegen. ,,Dat is niet de koninklijke weg", zei raadslid Krista den Hertog. 

Daarmee zouden opnieuw de stemmen hebben gestaakt, want weer was een raadslid afwezig (deze keer een ander). Maar D66 toverde een politieke truc uit de hoge hoed: het trok zijn motie doodleuk terug. Van het ene moment op het andere was het onderwerp van de agenda. Gevolg is dat het college nu een besluit moet nemen, nu de gemeenteraad het niet heeft gedaan. Wat dat besluit wordt, staat vast: Arnhem ondersteunen. Den Hertog was dan ook verguld. ,,Als het songfestival er komt, kan het ook de Rhedense ondernemers veel brengen. Ze staan er niet voor niets allemaal achter.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.