Verstening van de tuin. Tegenwoordig heel gewoon, zoals hier in Zierikzee.
Volledig scherm
Verstening van de tuin. Tegenwoordig heel gewoon, zoals hier in Zierikzee. © Ernesta Verburg

Rheden: tuinen moeten weer groen worden

DE STEEG - Het is de laatste decennia heel gewoon geworden: een tuin die geheel bestraat is of vol ligt met keien. Lekker gemakkelijk. Maar de afvoer van hemelwater komt erdoor in de knel. Bovendien is zo'n stenen tuin in de zomer een hittebron die voor een onaangename woonomgeving zorgt. Daarom wil de gemeente Rheden nu de vergroening van de Rhedense tuinen gaan stimuleren.

Het tegengaan van water- en hitte-overlast maakt deel uit van de klimaatdoelstellingen die de Rhedense gemeenteraad heeft geformuleerd. De maatregelen moeten leiden tot een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. De gemeente staat in haar streven naar vergroening niet alleen. Landelijk is Operatie Steenbreek opgetuigd, waar zich inmiddels zestig gemeenten bij hebben aangesloten. Rheden heeft dat in 2017 ook gedaan en trekt nu geld uit voor hulp aan bewoners die hun tuinen willen vergroenen. In de komende twee jaar is 350.000 euro beschikbaar om in totaal een hectare tuinen (10.000 vierkante meter) van steen te ontdoen. 

Vijf buurten

Deze hulp moet in 2018 tot stand komen in maximaal vijf buurten waarvan de inwoners enthousiast zijn voor het project. In deze wijken moeten proefprojecten ontstaan. De gemeente hoopt hieruit te leren wat inwoners nodig hebben om de verstening van hun tuinen tegen te gaan. Later is er ruimte om meer buurten bij te staan.

Rheden wil ook contact zoeken met de 'groene' scholen in de gemeente. Het gaat dan om Van Hall Larenstein en Aeres (het voormalige Groenhorst College). Die zouden onderzoeken kunnen doen of deelopdrachten uit kunnen voeren. 

Samenwerking wordt ook gezocht met andere groene organisaties en bedrijven. Te denken valt aan IVN, Groen & Bloei, hoveniers en tuincentra. Eind 2018 wordt de tussenstand van Operatie Steenbreek in Rheden geëvalueerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.