Volledig scherm
In Rheden wordt binnenkort de ja/ja-sticker ingevoerd. In principe ontvangen mensen dan geen ongevraagd reclamedrukwerk meer, tenzij ze met deze sticker aangeven dat ze dat wel op prijs stellen. © ANP

Rheden verbiedt reclamedrukwerk waar bewoner niet om heeft gevraagd

DE STEEG - Inwoners van de gemeente Rheden krijgen in de nabije toekomst geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer in huis, tenzij zij op hun brievenbus aangeven dat zij daar prijs op stellen. Dit heeft de Rhedense gemeenteraad dinsdagavond besloten.

Wie nu in de gemeente Rheden woont, krijgt tot op heden vanzelf ongeadresseerd reclamedrukwerk in huis, tenzij hij een sticker met ja/nee of een nee/nee op zijn brievenbus plakt. Met ja/nee ontvangt men nog wel huis-aan-huisblad de Regiobode en wijkbladen, in het tweede geval komt er helemaal niets meer binnen.

Waarom niet de zaak omdraaien?

GroenLinks, D66, PvdA en SP kwamen dinsdagavond in de gemeenteraad met het voorstel  om de zaak om te draaien. Uitgangspunt dient te zijn dat niets meer bezorgd mag worden, tenzij de bewoner erom vraagt. Daartoe moet een ja/ja-sticker worden ingevoerd. Omdat verwacht wordt dat slechts 35 procent van de bevolking voor zo'n sticker kiest, is een reductie van het reclamemateriaal met 15 à 20 procent haalbaar. 

Gemiddeld ontvangt elk huishouden jaarlijks 34 kilo ongeadresseerd reclamemateriaal, waarvan circa 40 procent ongelezen bij het oudpapier belandt. ,,We moeten iets doen aan deze deze stortvloed van zinloos afval", zei GroenLinks-raadslid Linda Nieuwenhoven, die het voorstel in de raad verdedigde.

CDA is bang dat mensen de Regiobode niet meer ontvangen

Het CDA en de Groep Pieper-Rook Burgerbelangen (GPRB) verzetten zich ernstig tegen het plan. ,,Met een ja/nee-sticker kan ieder die wil het reclamedrukwerk al uit huis houden. De inwoners zijn zelfredzaam genoeg om dit zelf te regelen", zei Magda Rook, fractievoorzitter van GPRB. 

CDA-leider Bert de Lange toonde zich vooral bevreesd dat inwoners de Regiobode niet meer zouden ontvangen. ,,Dat is voor de gemeente en de bewoners van onze gemeente een belangrijk communicatiemiddel. Met dit plan dreigen we zomaar het contact met 40 procent van onze inwoners te verliezen. Ik noem dit bevoogdend bedrag. In Amsterdam en Utrecht mag het zijn ingevoerd, maar wij hoeven niet zo grootstedelijk te doen."

Uitgangspunt wordt nu geen reclamedrukwerk, wel de Regiobode

Het voorstel haalde het toch, maar wel na een door wethouder Dorus Klomberg gesuggereerde wijziging. Uitgangspunt wordt nu de ja/nee-situatie: niemand krijgt meer ongevraagd reclamedrukwerk thuis, maar nog wel de Regiobode, wijkkrantjes en niet-commerciële folders van verenigingen, politieke partijen en ideële organisaties. Wie de Regiobode niet meer wil, kan kiezen voor een sticker met nee/nee. Wie nog wel reclamedrukwerk wil ontvangen, kan kiezen voor ja/ja. Reclame verspreidende bedrijven die zich niet houden aan deze regels, kunnen na klachten een boete tegemoet zien.

Aldus werd door de gemeenteraad besloten, met alleen tegenstemmen van CDA en GPRB. In de praktijk wordt de nieuwe gang van zaken overigens pas ingevoerd na een wijziging van de afvalstoffenverordening. Ook die wijziging moet nog een keer in de gemeenteraad worden besproken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.