Volledig scherm
Arbeidsmigranten lopen in en uit bij het vroegere Golden Tuliphotel in Velp. Een foto van enkele jaren geleden. © Gerard Burgers

Rheden wil arbeidsmigranten en mensen die begeleid wonen beter spreiden over de dorpen

DE STEEG - De arbeidsmigranten die in de gemeente Rheden wonen moeten beter over de dorpen verspreid worden. Hetzelfde geldt voor de inwoners die begeleid wonen, maar van hen moeten er ook minder komen. Anders komt de leefbaarheid met name in Velp onder druk te staan.

Rheden wil een vinger in de pap krijgen bij huisvesting van arbeidsmigranten uit Oost-Europese landen en van zorgcliënten. Tot op heden bestaan daar amper regels voor. Dit heeft in de gemeente tot scheefgroei geleid. 

Zo zijn er in Rheden op zich niet overdreven veel arbeidsmigranten (1000), maar wonen ze wel haast allemaal in het oude hotel aan het Velperbroekcircuit in Velp (83 procent). Bijna alle andere wonen in het oude zustersklooster in De Steeg. Daarmee zijn deze dorpen overvraagd.

Het aantal zorgcliënten moet omlaag

In de gemeente wonen circa 230 zorgcliënten. Dat zijn mensen met veel problemen die niet zelfstandig kunnen wonen. Zij worden vaak in groepjes gehuisvest en krijgen daar begeleiding. In de gemeente is 73 procent van hen in Velp gehuisvest, de rest in Dieren (15 procent) en Rheden (12 procent). Ook dit betekent weer een buitensporig groot appèl op Velp. Het gemeentebestuur streeft een betere spreiding na, maar ook een afname. Anders zijn de zorgkosten, die de gemeente moet betalen uit het budget voor maatschappelijke ondersteuning, straks niet meer op te brengen. 

Op welke manier Rheden al deze zaken kan regelen, moet nog worden bekeken. Het is de bedoeling dat de nieuwe maatregelen komende zomer in de gemeenteraad aan de orde komen.

Arnhem e.o.