Volledig scherm
De A348 tussen Velp en Dieren. Hier wordt nu nog een maximumsnelheid gehanteerd van 120 kilometer per uur. © Marc Pluim

Rheden wil vanwege stikstof verlaging snelheid op A348

DE STEEG - Rheden gaat er bij de provincie Gelderland op aandringen de snelheid op snelweg A348 te verlagen tot 100 kilometer per uur. De gemeenteraad heeft dit unaniem besloten met de bedoeling de uitstoot van stikstof te verminderen.

De A348 ligt tussen het Velperbroekcircuit en de Ellecomsedijk bij Ellecom. Op dit moment is de maximumsnelheid op de weg 120 kilometer per uur. De gemeenteraad wil de snelheid omlaag hebben omdat de commissie Remkes, die zich met de stikstofproblematiek bezighoudt, heeft voorgesteld om zo snel mogelijk de snelheid op de snelwegen te verminderen. Gebeurt dat, dan is dat een belangrijke bijdrage aan de verlaging van de stikstofuitstoot in Nederland. 

De VVD was wel bezorgd

VVD-raadslid Rob Koekkoek toonde zich in de gemeenteraad wel bezorgd over de vraag of Rheden met een snelle verlaging van de snelheid de stikstofruimte niet opgeeft die later wellicht handig zou zijn om bouwprojecten mogelijk te maken. Maar wethouder Gea Hofstede zei dat daar geen sprake van zou zijn.

SP-raadslid Jeroen Kuijpers: ,,Dan zouden gemeenten zonder snelweg in het nadeel zijn en dat zou niet eerlijk zijn.” Uiteindelijk ging de VVD ook akkoord met het plan de provincie, die de wegbeheerder is, op te roepen de snelheid te laten zakken op de A348.

Arnhem e.o.