Japanse duizendknoop. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Japanse duizendknoop. Foto ter illustratie. © Getty Images

Rheden zet strijd tegen duizendknoop voort met geld provincie

LAAG-SOEREN - De gemeente Rheden zet de strijd tegen de Japanse duizendknoop voort. Een aannemer is in opdracht van de gemeente op de Soerense Priesnitzlaan begonnen met het afgraven en zeven van grond waarin de plant heeft gestaan. Ook andere stukken grond van de gemeente komen dit najaar en volgend jaar aan bod.

Het geld voor de zeefklus komt van de provincie Gelderland, die Rheden een eenmalige subsidie van 60.000 euro heeft gegeven om de duizendknoop op gemeentelijk grondgebied en in natuurgebieden aan te pakken. 

De Japanse duizendknoop is een plant die zich gemakkelijk uitzaait, andere planten verdrukt en niet gemakkelijk weg te krijgen is. De wortels van de exoot kunnen schade veroorzaken aan wegen, woningen en andere bouwwerken. 

Zeven bleek een succes

De plant verspreidt zich door grondtransporten en doordat mensen per ongeluk met wortels besmette grond in de groencontainer gooien. Overal worden proeven gedaan om de niet inheemse plant te bestrijden. 

In 2017 is de gemeente Rheden gestart met een proef om de grond waar de duizendknoop gevonden is, uit te graven en ter plekke te zeven. De proef bleek een succes, al is de werkwijze minder goed te gebruiken op plekken waar bomen en struiken staan of waar in de grond kabels, leidingen of rioolbuizen liggen. Na het zeven wordt de grond teruggestort. De gemeente Rheden gebruikt een trommelzeef met een zeeffractie van twee centimeter.

30 euro per vierkante meter

Inmiddels is er nu 3.500 vierkante meter schoon van duizendknoop. Dit is pas een klein deel van de 80.000 vierkante meter gemeentegrond (op circa 300 plekken) waar de Japanse duizendknoop is gevonden. 

Het zeven van de grond is duur: gemiddeld circa 30 euro per vierkante meter. Particulieren moeten zelf zorgdragen voor de verwijdering van de duizendknoop op hun terrein. Ongeveer 70 procent van de duizendknopen in de gemeente Rheden staat op particulier terrein.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.