Volledig scherm
De gemeente Rheden breidt het aantal vuurwerkvrije zones deze jaarwisseling niet uit.

Rheden ziet af van extra vuurwerkvrije zones

DE STEEG - Rheden houdt het deze jaarwisseling op de bestaande vuurwerkvrije zones. Een uitbreiding, zoals de gemeenteraad in september had gevraagd, is volgens het college niet nodig. De huidige aanpak is succesvol en de schade daalt jaarlijks.

Vuurwerk afsteken is in de gemeente Rheden al verboden rond schoolgebouwen, bij voetbalkooien en rondom wijkcentrum Het Kasteel in Velp-Zuid. Maar de gemeente doet meer om vuurwerkoverlast tegen te gaan. Zo krijgen aannemers een brief met het verzoek hun bouwmaterialen op te ruimen. Jongerenwerkers en jeugd-boa's (die jeugdgroepen in de gaten houden) peilen bij jongeren wat ze tijdens de jaarwisseling gaan doen. Prullenbakken worden verwijderd, er is controle op de verkoop van vuurwerk, overlast gevende jongeren krijgen een brief. Daarnaast is er een voorlichtingscampagne en wordt aan voorlichting gedaan op scholen. 

Schade

Al deze maatregelen hebben tot gevolg gehad dat de schade en overlast in de openbare ruimte in de gemeente fors is afgenomen. In 2014 bedroeg die nog 13.500 euro, maar vorige jaarwisseling was ze nog slechts 6.500 euro. In het recordjaar 2011 moest 24.000 euro worden uitgetrokken om de schade te herstellen.

Nieuwe vuurwerkvrije zones zou je volgens het college alleen aan moeten wijzen als het vermoeden bestaat dat de plek gevaar, schade of overlast zou kunnen opleveren. Dergelijke nieuwe plekken zijn niet in beeld. De bestaande vuurwerkvrije zones worden tijdens de jaarwisseling door de politie in de gaten gehouden. Burgemeester Carol van Eert is wel van plan begin volgend jaar met bewoners in gesprek te gaan over de vraag of er nog meer moet gebeuren.

Achteraf

Zoals altijd doet Rheden ook iets aan de overlast van vuurwerk achteraf. Inwoners die op vrijdag 4 januari een zak met vuurwerkafval inleveren, krijgen een waardebon voor de plaatselijke bakker. Vorig jaar werden 292 volle vuilniszakken ingeleverd. Op de website van de gemeente zijn de veertien inzamelpunten te vinden. 

Voor de tweede keer kunnen ook kerstbomen worden ingeleverd. Vorig jaar werden er 95 ingezameld. Elke boom levert een euro op. Wie wil, kan in de week van 7 tot en met 11 januari ook gewoon zijn kerstboom naast de groene GFT-container leggen. Daar staat dan echter geen beloning tegenover. De ingezamelde kerstbomen worden verwerkt tot compost.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.