Volledig scherm
Wielrenners op de Posbank bij Rhenen op archiefbeeld. © Marc Pluim

Rhedenaren moeten meer sporten, wandelen of tuinieren

DE STEEG - Driekwart van de Rhedenaren moet de komende jaren aan sport gaan doen of regelmatig matig intensief fietsen, wandelen of tuinieren. Dat is de doelstelling die het Rhedense gemeentebestuur heeft geformuleerd in zijn nota over sport en bewegen voor de jaren tot 2026.

Op dit moment ligt de sport- en beweegdeelname in de gemeente Rheden nog aanzienlijk lager. In 2018 sportte 65 procent van de bevolking minstens vier keer per maand. Slechts 70 procent van de Rhedense kinderen haalt de norm voor voldoende bewegen (minimaal een halfuur per dag matig intensief).

Op de middelbare school is dit nog slechts 23 procent, onder de 19-65-jarigen 58 procent. Alleen 65-plussers halen 75 procent en voldoen daarmee aan de norm. Al deze cijfers liggen op ongeveer hetzelfde niveau als gemiddeld in Nederland. 

Niet gezond

Gevolg van deze cijfers is dat een deel van de bevolking zich niet gezond voelt en overgewicht heeft. Zo is de van de Rhedenaren in de leeftijd tussen 19 en 64 jaar 48 procent te dik. Onder de ouderen is dat 57 procent. Van de mensen tussen 19 en 64 jaar voelt 23 procent zich niet gezond. Onder ouderen is dat 31 procent.

Het Rhedense gemeentebestuur heeft nu een aantal algemene uitgangspunten en maatregelen vastgelegd om verbetering te brengen in de sport- en beweegdeelname. De meeste van deze activiteiten moeten worden uitgevoerd door het Rhedense Sportbedrijf, de afdeling van de gemeente die de sportaccommodaties beheert en activiteiten op touw zet.

Kinderen

Zo wil de gemeente met het oog op het sporten van kinderen een groot aantal dingen doen: scholen ondersteunen die hun plein beweegvriendelijk willen inrichten, aandacht vragen voor gezonde voeding, sportaanbod organiseren en promoten op school en in de wijk, bewegingsonderwijs (dat de verantwoordelijkheid is van de scholen) ondersteunen, de motorische vaardigheden van kinderen volgen en het sporttalent van kinderen bevorderen.

Ook voor de andere leeftijdscategorieën zijn op een dergelijke manier de doelstellingen geformuleerd. Zo wil de gemeente de contacten tussen de middelbare scholen en de sportverenigingen verbeteren en ook meer openbare sport- en speelvoorzieningen tot stand brengen. Zo wordt dit voorjaar in de Kanaalzone bij Spankeren een calisthenicspark geopend: een terrein met toestellen waar iedereen gebruik van mag maken. 

Voor ouderen is het zaak dat zij de beweegactiviteit vinden die bij hen past. Rheden beschikt al over beweegcoaches die ouderen kunnen helpen.

Tips of aanvullingen op het nieuws?

 WhatsApp ons!

Stuur ons een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.