Het opruimen van stormschade op de Schietbergseweg, de weg naar de Posbank.
Volledig scherm
Het opruimen van stormschade op de Schietbergseweg, de weg naar de Posbank. © Rolf Hensel

Rhedenaren op napraatavond tevreden over afhandeling tornado: ‘De boel was snel opgeruimd’

RHEDEN - De Rhedenaren die donderdagavond aanwezig waren op de napraatavond over de tornado van vorige week, zijn over het algemeen tevreden over de aanpak van hulpdiensten en de gemeente. ,,De boel was snel opgeruimd, ik heb niks te klagen", zei Harry Rikken, bewoner van de Arnhemseweg.

De napraatbijeenkomst in ouderencentrum Rhederhof was met circa veertig bewoners niet druk bezocht. Er was geen programma. De bezoekers konden, met koffie in de hand, mensen van de gemeente, Natuurmonumenten of de hulpdiensten aanspreken.

Het was duidelijk dat de mensen niet kwamen om gal te spuien, maar om hun emoties de vrije loop te laten. 

Snelle aanpak brandweer

Quote

Was dit overdag gebeurd, dan waren er doden gevallen.

Wouter de Vries, Buurtbewoner

Een bewoonster van De Del roemde de snelle aanpak van de brandweer. ,,Om een uur 's middags stonden ze al volop te zagen.” De 90-jarige Wouter de Vries zei blij te zijn dat de storm 's avonds laat had plaatsgevonden. ,,Was dit overdag gebeurd, dan waren er doden gevallen.’’

Voorzitter Rick Palm van voetbalvereniging SC Rheden toonde zich trots op de medewerking van zijn leden. ,,Het sportpark was een ravage en het dak lag van ons clubgebouw. De dag erop waren er op het park al 150 vrijwilligers aan het werk.”

Geen boze burgers

Ook burgemeester Carol van Eert constateerde na afloop geen boze burgers te hebben gesproken. ,,Natuurlijk zijn de mensen wel bezorgd over de schade aan hun huis, dat is logisch. Maar ik constateer ook een saamhorigheid en een veerkracht onder de mensen waar ik respect voor heb.”

Van Eert vindt niet dat de gemeente ook nog de verwijdering van asbest uit privétuinen voor haar rekening had moeten nemen. ,,Uiteraard hebben we het asbest uit de openbare ruimte verwijderd. Als handreiking hebben we controleurs langs 97 van asbest verdachte adressen gestuurd. Maar het is aan de bewoners zelf om, met de verzekering in de arm, het asbest van hun eigen terrein te laten verwijderen.’’

30.000 tot 50.000 euro kwijt aan de klus

Jeroen de Koe van Natuurmonumenten vertelde dat een hoveniersbedrijf nog tot en met volgende week vrijdag in het nationaal park Veluwezoom bezig zal zijn met het verzagen van omgevallen bomen.

Vanaf de landgoederen in het park (zoals Heuven) en van alle paden wordt alle dode hout verwijderd, uit de bospercelen niet. Stapels met takken zullen nog tot eind juli in het park te zien zijn; pas dan kan de biomassacentrale die voor de verbranding zorgt, de houtmassa aan.

Goede stukken hout worden verkocht, de beste stammen op een veiling. ,,Dat compenseert de kosten die we maken een beetje’’, zegt De Koe. ,,We denken tussen de 30.000 en 50.000 euro kwijt te zijn aan deze klus. Dat het bedrag zo hoog is, komt doordat we steeds een hoogwerker in moeten zetten. De tornado heeft de toppen van bomen afgeschoren.”

Inmiddels zijn alle wegen in het nationaal park weer te gebruiken, behalve de Holleweg. Ook de paden en de fietspaden zijn weer vrij.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.