Een archieffoto van hoogwater bij De Steeg. Als het water zich terugtrekt, laat het veel vuil achter. Een indicatie voor wat de IJssel zoal met zich meevoert.
Volledig scherm
Een archieffoto van hoogwater bij De Steeg. Als het water zich terugtrekt, laat het veel vuil achter. Een indicatie voor wat de IJssel zoal met zich meevoert. © Jelle de Ruiter

Rhedens rivierafval wordt wetenschappelijk bestudeerd

DE STEEG - Na hoogwater is het in de uiterwaarden goed te zien: de IJssel voert veel afval met zich mee. In de gemeente Rheden wordt dit rivierafval binnenkort onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Het afval wordt in kaart gebracht om de bronnen van herkomst ervan te identificeren. Dan kunnen die worden aangesproken.

Doel van deze actie Schone Handen is de afvoer van plastic afval via de rivieren naar de oceanen te verminderen. Op dit moment komt jaarlijks 20 miljoen kilo afval in de Noordzee terecht. 

Initiatiefnemers tot Schone Handen zijn IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Het oeveronderzoek met behulp van Citizen Science (wetenschap met behulp van burgers) is in 2017 begonnen bij de Maas en de Waal, maar wordt uitgebreid naar alle rivieren van Nederland.

Gemeenten staan machteloos tegenover rivierafval

Wie afval dumpt in de uiterwaarden, wordt bekeurd. Maar tegenover vuil dat met rivieren meedrijft en hun grondgebied passeert, staan gemeenten machteloos. Ze staan met lege handen wat handhaving betreft, terwijl het opruimen ervan handenvol geld kost. 

Rheden heeft 30 kilometer IJsseloever. In de gemeente wordt op zaterdag 28 september voor het eerst een opruim- en inzameldag van rivierafval gehouden. De start is bij de veerpont bij het dorp Rheden (opgave via zwerfafval@rheden.nl).  

Wethouder Marc Budel (CDA) geeft om half tien het startsein. Tijdens de actie wordt volgens een gestandaardiseerd protocol het afval langs de IJssel geteld en ingedeeld in categorieën. Het afval dat wordt verzameld, wordt na afloop verbrand.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.