Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Rhedense coalitie is niet van plan de ozb te verhogen

De pogingen van de Rhedense oppositiepartijen SP en GroenLinks om de bezuinigingen deels ongedaan te maken door de onroerendezaakbelasting (ozb) te verhogen, lijken bij voorbaat tot mislukken gedoemd. De coalitiepartijen willen er niet aan.

Rheden moet 6,7 miljoen bezuinigen en burgemeester en wethouders willen dit voor een belangrijk deel doen door scherper toe te zien op de uitgaven voor ondersteuning van ouderen en zieken en jeugdzorg.

 Daarnaast is er nog een groot aantal kleinere maatregelen, van het sluiten van een van de drie gemeentelijke servicecentra tot minder geld voor klimaatmaatregelen.

‘Getuigt niet van solidariteit’

SP en GroenLinks willen liever de ozb verhogen. GroenLinks noemt het concrete percentage van 10 procent. De SP ergert zich aan het college, dat zich in een ambtelijk stuk beklaagd heeft over het feit dat in de gemeente Rheden meer mensen dan gemiddeld in armoede leven, dat er veel ouderen zijn en dat relatief veel kinderen jeugdzorg nodig hebben.

,,Het getuigt niet van solidariteit om de schuld neer te leggen bij kwetsbare inwoners”, meent de SP. In plaats van te bezuinigen op de kosten voor deze inwoners, kan beter de ozb omhoog.

GroenLinks voegt daar de wens aan toe het betaald parkeren bij de Velpse Albert Heijn in stand te willen houden. ,,Dan kunnen we in plaats daarvan misschien het servicecentrum openhouden.”

Quote

Met een ozb-verhoging laat je alleen huizenbe­zit­ters opdraaien voor een tekort.

Yola Hopmans, VVD Rheden

‘De mensen worden al extra belast’

De wens van beide partijen om de ozb te verhogen lijkt te stuiten op de coalitiepartijen, die in hun coalitieprogramma hebben afgesproken dat deze belasting jaarlijks slechts met het inflatiepercentage omhoog mag. Dat is ook nu het plan.

Bovendien wil het college de afvalstoffenheffing en de rioolheffing met 10 procent verhogen om ze kostendekkend te maken. Fractievoorzitter Marleen Noorland van de PvdA zegt dat dit voldoende is.
,,De mensen worden zo al extra belast.”

Fractievoorzitter Yola Hopmans van de VVD noemt een verhoging van de ozb ‘te gemakkelijk’. ,,Met een ozb-verhoging laat je alleen huizenbezitters opdraaien voor een tekort.”

Arnhem e.o.