Volledig scherm
De inwoners van Rozendaal hebben het hoogste doorsnee inkomen van heel Nederland. Dat ligt in het kasteeldorp op ruim 50.000 euro. © Rolf Hensel

Rozendalers verdienen het meest van heel Nederland: bekijk hier het doorsnee inkomen per gemeente

KAARTROZENDAAL - De inwoners van Rozendaal hebben het hoogste doorsnee inkomen van heel Nederland. Dat ligt in het kasteeldorp op ruim 50.000 euro, terwijl dat landelijk op iets meer dan 35.000 euro ligt. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat deze gegevens jaarlijks bijhoudt.

Een doorsnee inkomen moet niet verward worden met een gemiddeld inkomen. Een doorsnee inkomen wordt berekend door de inkomens van hoog naar laag te rangschikken. Het niveau waar vervolgens precies evenveel huishoudens boven als onder zitten, is het middelste inkomen. Rozendaal voert daarin al jaren de lijst in Nederland aan en wordt daarin gevolgd door Bloemendaal, waar het bedrag uitkomt op 48.500. De gemeenten in het Gooi scoren ook hoog op deze ranglijst. 

Landelijk gemiddelde vrijwel onveranderd

In Arnhem ligt dit inkomen veel lager met 34.100 euro, in Rheden op 34.600 en in Renkum op 38.600.  Het landelijk gemiddelde bedraagt 35.200 euro. In de afgelopen tien jaar is dat inkomen in Nederland vrijwel onveranderd gebleven. 

Het verschil in rijkdom tussen Arnhem en Rozendaal was in het afgelopen jaar aanleiding voor politiek gekrakeel. SP’er Gerrie Elfrink vond dat de Rozendalers meer moesten meebetalen aan de voorzieningen in Arnhem. In de verkiezingscampagne voor de gemeenteraad in 2018 noemde hij Rozendaal een belastingparadijs, omdat de gemeentelijke tarieven daar veel lager zijn in Arnhem, waar de mensen minder geld verdienen. Hij kreeg daar onvoldoende politieke steun voor, maar zint nog altijd op mogelijkheden om het grote verschil in rijkdom tussen beide gemeenten te overbruggen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.