Volledig scherm
Tony Bril (links) en Robbie de Wolde stoppen volgend jaar met Sauna Beauty Velp. In het pand komt een kiprestaurant. © Rolf Hensel

Sauna Velp maakt volgend jaar plaats voor een kiprestaurant

VELP - Een schok moet het zijn voor de velen die in de afgelopen halve eeuw klant zijn geweest: Sauna Beauty Velp houdt volgend jaar maart op te bestaan en maakt plaats voor een kiprestaurant. Eén troost: de gastvrije eigenaar Tony Bril blijft de scepter zwaaien. 

,,Ik had nog één droom en die maak ik nu waar.”

Sauna Velp was in 1972 een van de eerste sauna’s van Nederland. Het bedrijf heette eerst René, naar de zoon van de oprichtster, later Sauna Bistro Velp, omdat je er zo lekker kon eten. Bakkerszoon Tony Bril uit Voorst nam de zaak in 2000 over en veranderde de naam in  Sauna Beauty Velp.

Op de bovenverdieping installeerde hij samen met zijn levens- en werkpartner Robbie de Wolde schoonheidssalons en een Turkse hamam.

‘Alle culturen houden van kip’

Omdat mensen wilden komen eten zonder de sauna te bezoeken, begon Bril na een marktonderzoek met Maison du Velp: een ultra-klassieke lunchroom. Datzelfde marktonderzoek leverde meer nieuws op: Velp is toe aan een kiprestaurant. 

,,Kip is gezond, niet vet, lekker en alle culturen houden ervan”, zegt Bril. Zo begon het in zijn hoofd te malen. Hij en partner Robbie maken vaak dagen van tien uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s avonds. Zou een kiprestaurant in plaats van een sauna niet wat meer rust betekenen? 

Tafels met stoelen op plek van zwembad

De kogel ging door de kerk: ‘La Maison du Poulet', zoals de zaak gaat heten, komt er. Niet in de voormalige slagerij Wingelaar aan de Emmastraat, waar Bril sinds kort woont (het stel woont niet samen), maar in de sauna zelf.

,,Ik had de zaak te koop gezet en er zijn 23 belangstellenden geweest, maar van verkoop kwam het niet”, vertelt  Bril. ,,Toen realiseerde ik me dat in de sauna veel meer ruimte is dan in de slagerij. Als we het zwembad dichtgooien, kunnen we ook daar tafels met stoelen neerzetten.”

Dit zijn voor de gasten die al tientallen jaren hun loopje naar de sauna hebben misschien bittere woorden, maar Bril en De Wolde verzekeren dat de sluiting van de zaak ook hun aan het hart gaat. ,,Wij zijn hier helemaal mee vergroeid”, zegt De Wolde. 

Vrije-uitloopkip, geen plofkip

Toch wordt het straks kip. Om precies te zijn: vrije-uitloopkip uit Barneveld, geen plofkip. Zit Velp op kip te wachten? Dat is voor Bril geen vraag. ,,Als je kwaliteit biedt, komen de mensen vanzelf."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.