Volledig scherm
Een schaapsherder op de heide bij Ruinen in Drenthe. © Archieffoto ANP

Schaapherders willen 4,5 miljoen euro om hoofd boven water te houden

NIJMEGEN - De circa 100 schaapherders die Nederland nog rijk is, hebben dinsdag een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer. Er is snel 4,5 miljoen euro nodig, anders kunnen zij het hoofd niet langer boven water houden, zo luidt de strekking.

Eerder dit jaar werd een rapport van de Wageningen Universiteit aangeboden aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Uit onderzoek bleek dat de traditionele herders in Nederland al jaren kampen met een structureel tekort van gemiddeld 30.000 euro.

Drenthe en Limburg
Het ministerie is hierover in gesprek gegaan met provincies, maar volgens het Gilde van Traditionele Schaapherders heeft dat nog maar weinig opgeleverd. Alleen in Drenthe en Limburg is het financiële gat van de herders deels of geheel gedicht, stelt het gilde.

Onderbetaald
'Andere provincies laten hun herders nog teveel in de kou staan', zo valt in de brandbrief te lezen. Sinds de provincies in 2007 financieel verantwoordelijk werden voor de herders, vindt het gilde dat de schapenhoeders onderbetaald worden.

Subsidies
De provincies Gelderland en Brabant hebben de afgelopen maanden wel een financiële regeling voorgesteld, maar die subsidies zouden bij lange na niet toereikend zijn. De herders dragen volgens Wageningen Universiteit positief bij aan de cultuurhistorie en natuur- en landschapsbeheer.

Arnhem e.o.