Sfeerbeeld van het NK Schaken in Dieren, beeld uit 2017. De  personen op de foto hebben niets met de fraudezaak te maken.
Volledig scherm
Sfeerbeeld van het NK Schaken in Dieren, beeld uit 2017. De personen op de foto hebben niets met de fraudezaak te maken. © Gerard Burgers

Schaker uit toernooi NK gezet om stiekem gebruik telefoon

DIEREN – Op het Open Nederlandse schaakkampioenschap in Dieren is deze week een deelnemer uit het toernooi verwijderd. Een 19-jarige Utrechter, uitkomend in de lagere C-klasse, werd betrapt op telefoongebruik.

,,Telefoons moeten tijdens een partij zichtbaar naast het schaakbord liggen of opgeborgen zijn”, zegt hoofdscheidsrechter Koos Stolk. ,,Een mobieltje in de broekzak is streng verboden en reden voor diskwalificatie.” 

Schaakrating steeg explosief

Al voor het Open Nederlands Kampioenschap werd Stolk getipt over de Utrechter, wiens schaakrating na het winnen van meerdere toernooien de afgelopen maanden explosief steeg.

,,Er waren vermoedens over fraude, dus de betreffende deelnemer is nauwlettend in de gaten gehouden”, zegt Stolk. Woensdag, tijdens de voorlaatste speelronde, bezocht de Utrechter gedurende zijn partij tegen een 10-jarige tegenspeler opvallend vaak het toilet. Reden voor Stolk om de verdachte met een metaalscanner te screenen.

Weigeren van de scan

De Utrechter wilde niet aan de metaalscan meewerken. Stolk: ,,Ik wees hem op de regels: weigeren van de scan staat gelijk aan diskwalificatie.” Uiteindelijk bekende de 19-jarige een telefoon in zijn broek te verbergen. Op zijn mobieltje werden diverse schaakapps gevonden.

De gediskwalificeerde Utrechter ontkent deze schaakapps stiekem gebruikt te hebben tijdens zijn partijen. Stolk: ,,De zaak ligt nu bij schaakbond KNSB.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.