Drukte op het parkeerterrein bij paviljoen De Posbank, midden in het heidegebied.
Volledig scherm
Drukte op het parkeerterrein bij paviljoen De Posbank, midden in het heidegebied. © Gerard Burgers

Schietbergseweg komt in verzet tegen plan voor afsluiting van de Posbank

DE STEEG - Bewoners van de Schietbergseweg bij Rheden verzetten zich met hand en tand tegen de plannen voor afsluiting van de Posbank. Gaat de Beekhuizenseweg in het weekend dicht, zoals de bedoeling is, dan wordt hun weg de enige opgang het natuurgebied in. ,,Gevolg zal zijn een onhoudbare drukte. En het is al zo druk."

De Rhedense gemeenteraad had dinsdagavond de plannen van burgemeester en wethouders voor afsluiting voor het eerst op de agenda staan. Voor bewoners van de Schietbergseweg was dat aanleiding om naar het gemeentehuis te komen en van hun afgrijzen blijk te geven. 

‘Posbank lijkt wel pretpark’

De Posbank staat in bloei.
Volledig scherm
De Posbank staat in bloei. © Rolf Hensel

,,Het voorstel is niet onderbouwd”, zei bewoonster Gerjanne Dirksen. ,,Waar zijn de verkeerscijfers? Dit is een eenzijdige maatregel om een probleem aan te pakken met veel facetten. Wat is bijvoorbeeld het gewenste toeristenprofiel? Nu lijkt de Posbank wel een pretpark.’’ 

,,De wandelpaden zijn verbreed, voor mountainbikers is er een nieuwe route aangelegd, je kunt scooters huren. Zo'n aanbod creëert vraag, geen wonder dat het hier zo druk is. Moeten we dat willen? Volgens ons niet.’’

Wat nodig is, stelt ze, is een brede visie en aanpak van alle problemen tegelijk. ,,Maak bijvoorbeeld een tweede bezoekerscentrum op de Snippendaalseweg, daar heeft niemand er last van. Nu worden de problemen eenzijdig op ons afgeschoven.’’

Waarom niet gekeken naar Velp, Rozendaal en De Steeg?

De  Posbankloop gaat eveneens over de Schietbergseweg.
Volledig scherm
De Posbankloop gaat eveneens over de Schietbergseweg. © Marc Pluim

Bewoner Ronald Beumer vroeg ook om aandacht voor de verkeersveiligheid: als de Schietbergseweg weg de enige op- en afgang wordt, zal dat volgens hem leiden tot gevaarlijke toestanden. ,,Hoe komt de ambulance bij drukte naar boven? De weg verbreden lijkt gezien de stikstofproblematiek geen optie.” 

Beumer vroeg ook aandacht voor waardevermindering van de woningen, voor de bewoners van de recreatiewoningen die hier voor de rust komen, voor de problemen met het van het erf afkomen bij drukte.

,,Waarom wordt er eenzijdig gekeken naar ons en niet naar de opritten vanuit Velp, Rozendaal en De Steeg? Daar staan de helft minder woningen en je hebt er een betere verbinding met de snelweg."

Modelvliegers willen op de Posbank blijven komen

Ook andere insprekers vroegen aandacht voor hun bedenkingen. Modelvliegers zijn bang van de heide verdreven te worden, exploitant Eddy Boud van horecazaak Koepel De Kaap op de Beekhuizenseweg vreest voor zijn broodwinning.

Jeroen de Koe van Natuurmonumenten zei juist blij te zijn met de plannen. ,,Er moet echt iets gebeuren, willen we de natuur en de mogelijkheid om ervan te genieten in stand houden.”

Wethouder Ronald Haverkamp (VVD) probeerde de onrust weg te nemen door te vertellen dat er na een principebesluit door de raad eerst nog een onderzoek komt van een gespecialiseerd bureau. Dat zal de hele toeristische verkeersproblematiek in de gemeente tot onderwerp hebben. 

,,Uitgangspunt van het onderzoek is ons voorstel voor afsluiting van de Beekhuizenseweg, die volgens ons onvermijdelijk is. Komt het bureau met betere oplossingen, dan is dat natuurlijk ook goed. En voor de Beekhuizenseweg dicht gaat, moeten er uiteraard maatregelen genomen worden om het verkeer in goede banen te leiden. Welke, is ook onderwerp van studie. Het uitgangspunt is dat de bewoners van de Schietbergseweg er niet op achteruit mogen gaan.’’

Een paard op de Posbank.
Volledig scherm
Een paard op de Posbank. © Johan van Elk

Arnhem e.o.