Basisschoolleerlingen bouwen windmolens in Velp.
Volledig scherm
Basisschoolleerlingen bouwen windmolens in Velp. © Marc Pluim

Scholieren plaatsen windmolens in Velp

VELP - Basisscholieren in de gemeente Rheden houden zich bezig met duurzame energiebronnen. Zoals in Velp. ,,Als het waait profiteer je van de wind.'' 

De leerlingen van groep 7 van de Prins Bernhardschool in Velp weten er al veel van. Lars (11) beantwoordt de vraag waarom windmolens goed en belangrijk zijn perfect. ,,Ze wekken energie op zonder te vervuilen”, zegt hij. Daniek (10) voegt daaraan toe dat de wind nooit opraakt.

De klas is net begonnen aan een praktijkles windmolens bouwen. Het gebeurt op een braakliggend veld op industrieterrein De Beemd in Velp. De kinderen worden begeleid door medewerkers van netwerkbedrijf Alliander en de twee initiatiefnemers van dit project, dat ‘Laat maar waaien’ is gedoopt.

Theorie

Het zou kunnen dat Lars en Daniek hun kennis eerder vandaag hebben opgedaan in de theorieles die bij het project hoort, maar misschien hebben ze zich die kennis op school eigen gemaakt. Want hun juf Sanne zegt desgevraagd dat de energietransitie ook in de klas aan de orde komt. ,,De leerlingen zijn zeer geïnteresseerd in het onderwerp.”

De kinderen mogen deze warme donderdagmiddag de twee belangrijkste onderdelen van een windmolen aan elkaar bevestigen: de wieken en de turbine, met daarin de dynamo. Best een gepruts, maar het lukt uiteindelijk. Tijdens dat gepruts wordt duidelijk waarom helmen worden gedragen: Lars krijgt een van de wieken tegen zijn hoofd.

Daarna houdt een groot deel van de groep zich bezig met het overeind trekken van een windmolen, om die vervolgens met staalkabels op zijn plaats te houden. Er komt andermaal de nodige techniek bij kijken. Hoe kort je een staalkabel in? Hoe draai je moeren vast? Waarom eerst een ringetje en dan een moer om de bout doen?

Zonnepanelen

De windmolen staat centraal in het project, maar er wordt deze middag ook aandacht besteed aan zonne-energie. Een groepje leerlingen bekijkt in een hoek van het terrein de werking van zonnepanelen. Te zien is dat werkelijk energie wordt opgewekt. Geen wonder, want de zon schijnt volop. Windenergie opwekken lukt vandaag niet, want er staat geen of nauwelijks wind.

,,Daarom moet je alle duurzame energiebronnen benutten. Als het waait, profiteer je van de wind, als de zon schijnt van de zon”, zegt Petra Lettink van ‘Laat maar waaien’.

Over een week staan er zestien tijdelijke windmolens aan de rand van bedrijventerrein De Beemd. Wel een paar maten kleiner dan de meest gangbare. Geplaatst door leerlingen uit tien klassen van basisscholen in de gemeente Rheden. Vrijdagmiddag 15 juni om 16.00 uur wordt het miniwindmolenpark op De Beemd feestelijk geopend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.