Volledig scherm
Een voorstelling in de schouwburgzaal van Theothorne in Dieren. © Marc Pluim

Schouwburg Theothorne blijft voor
verenigingen haalbaar

DIEREN - De schouwburg in het Dierense zalencomplex Theothorne blijft zo goed als zeker tegen lage kosten beschikbaar voor het verenigingsleven. Exploitant Maurice Vloed ontvangt van de gemeente ook de komende jaren 50.000 euro subsidie, om de tarieven laag te houden. 

Rheden betaalt Vloed al sinds 2011 jaarlijks een halve ton om de tarieven voor het verenigingsleven, Filmhuis Dieren en de professionele voorstellingen van Rheder Art laag te houden. Zonder dit geld zou Vloed marktconforme tarieven moeten betalen en die zijn voor de plaatselijke gebruikers te hoog. 

Hommeles

In 2016 is Rheden echter gaan bezuinigen op dit budget en sindsdien is het hommeles. Elk jaar is het spannend of de schouwburg in gebruik kan blijven. Commerciële voorstellingen tegen hoog tarief zijn er in het Dierense cultuurpaleis amper.

Dat het nu toch goed komt, is inmiddels zo goed als zeker. Eind vorig jaar stelde de gemeenteraad al subsidie beschikbaar tot deze zomer. Dit met het oog op het lopende theaterseizoen van Rheder Art, dat zonder geld in de problemen zou komen. 

Rest

Meteen na de zomer krijgt de gemeenteraad het voorstel voorgelegd om ook de rest van het jaar te subsidiëren, met nog eens 25.000 euro. En in de begrotingsvergadering in het najaar volgt het voorstel om voortaan gewoon weer elk jaar 50.000 euro subsidie te geven. Dit laatste voorstel maakt deel uit van het coalitieakkoord dat de nieuwe Rhedense coalitie van VVD, CDA, PvdA en D66 heeft opgesteld. Er staat dus een meerderheid achter in de gemeenteraad, waarmee het min of meer vast staat dat de subsidie er komt. 

Maurice Vloed is blij met de plannen van de gemeente, maar wijst erop dat nog wel de gemeenteraad zijn goedkeuring moet geven. ,,Ik volg het uiteraard nauwgezet.’’

Dat er ook voor de andere podia in de gemeente (Kastanjelaan 13 en Studio 026 in Velp) een adequate subsidieregeling moet komen, is al lang een wens. Waarschijnlijk spreekt de gemeenteraad ook hier in het najaar over. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.