Michiel Beltman bij zalencentrum Theothorne in Dieren.
Volledig scherm
Michiel Beltman bij zalencentrum Theothorne in Dieren. © Rolf Hensel

Stichting wil schouwburg en zalencentrum Theothorne in Dieren voortzetten

DIEREN - De toekomst van het geplaagde zalencentrum Theothorne in Dieren lijkt zich ten goede te keren. Dierenaar Michiel Beltman wil een stichting in het leven roepen om op 1 april 2020 de exploitatie over te nemen van de huidige exploitant Maurice Vloed, die het niet meer ziet zitten in Theothorne.

Vloed heeft geen vertrouwen meer in de toekomst omdat de gemeente Rheden de subsidie voor amateurvoorstellingen in zijn schouwburg niet meer aan hemzelf uitbetaalt, maar aan de verenigingen. Volgens Vloed opent dit de mogelijkheid voor de clubs elders op te treden, minder voorstellingen te houden of zelfs helemaal van voorstellingen af te zien.

Met deze onzekerheden in het achterhoofd durft de Theothorne-exploitant de toekomst op deze plek niet meer aan. Hij heeft met ingang van 1 april 2020 bij eigenaar Henk Reusink de huur opgezegd. 

Theothorne ten onder laten gaan zou doodzonde zijn

De stichting wil in het gat springen dat Vloed achterlaat. Zij wil zowel het café als de schouwburg en de tweede zaal exploiteren. Het beheer van de sporthal blijft in handen van het Rhedense Sportbedrijf. ,,Het zou toch doodzonde zijn als zalencentrum Theothorne ten onder zou gaan", zegt Michiel Beltman, die zelf in Dieren woont, in Zevenaar tot begin vorig jaar restaurant Eet-Lokaal  heeft geëxploiteerd en tegenwoordig organisatie-adviseur is in de horecabranche. ,,Mijn kinderen zaten op de PodiumScool, zodoende kwam ik in Theothorne. Ik denk dat het zalencentrum rendabel te exploiteren valt, ook met de nieuwe podiumregeling.” 

Quote

Mijn plan staat of valt met die beginfinan­cie­ring. Komt die er niet, dan gaat het niet door

Beltman staat nu nog alleen, maar kunstbedrijf Riqq, Rheder Art, Filmhuis Rheden Rhedelijck Cultureel staan sympathiek tegenover zijn initiatief, vertelt voorzitter Willem van Arragon van Rheder Art. Deze clubs zijn de belangrijkste gebruikers van Theothorne en willen er ook blijven. Ook de gemeente Rheden en eigenaar Henk Reusink van Theothorne laten weten blij te zijn met het plan van Beltman.

Eerst moet nu de financiering rondkomen

,,Ik heb nog geen bestuur, maar dat komt er zodra ik de financiering rond heb", zegt Beltman. Om een start te kunnen maken is namelijk wel een bedrag van een à anderhalve ton nodig. Dit geld is nodig voor de inventaris en voor de eerste verbeteringen aan het gedateerde interieur.

,,Ik ben bezig de financiering rond te krijgen. Mogelijk wil de gemeente garant staan voor een lening. Ik heb binnenkort een gesprek met wethouder Budel. Mogelijk levert crowdfunding een bedrag. Of ik betaal een hogere huur aan eigenaar Reusink en hij neemt de investering voor zijn rekening. De gesprekken over de huur moeten sowieso nog plaatsvinden.”

Beltman wil niet meer zelf achter de bar gaan staan. Wel wil hij als directeur optreden, tijdelijk of langer. Hij zegt met betaalde krachten te willen werken, al is er ook ruimte voor vrijwilligers van de deelnemende verenigingen. ,,Mijn plan staat of valt met die beginfinanciering. Komt die er niet, dan gaat het niet door. Maar dat zou eeuwig zonde zijn. Dieren verdient een goed zalencentrum met schouwburg.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.