Strijden voor een ticket naar het NK brand blussen

videoVELP - Brand bij Kinderopvang Boeiend aan de Reigerstraat in Velp. Snel lokaliseren en blussen. Dat is de opdracht die elf juniorenteams (12 tot en met 15-jarigen) van de jeugdbrandweer zaterdag krijgen tijdens een kwalificatiewedstrijd voor het Nederlands kampioenschap op de lagedrukbaan.

Volledig scherm
Jeugdbrandweerwedstrijd in Velp. © Rolf Hensel

Tegelijkertijd gaan twaalf aspirantenteams (16 tot en met 18-jarigen) even verderop rond het gemaal bij de oude gemeentewerf op de hogedrukbaan de strijd met elkaar aan.

De brand in de kinderopvang is ontstaan in het voorraadhok, bij het koffiezetapparaat. ,,De beheerder is aanwezig. Hij heeft de brand ontdekt en de brandweer gebeld’’, zegt baancoördinator Martijn Miggelenbrink van de organiserende brandweer Rheden, als het team uit Neerijnen als laatste voor de lunch de opdracht uitvoert. ,,Ze worden beoordeeld op een technisch verhaal - doen ze het goed en denken ze aan hun eigen veiligheid? - maar ook op tijd: binnen 25 minuten moet de brand zijn geblust.’’

Halve finales

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Jeugdbrandweerwedstrijd in Velp. © Rolf Hensel

De drie beste juniorenteams en de vier beste aspirantenteams tijdens deze kwalificatiewedstrijd, gaan door naar de halve finales in respectievelijk Oudewater (16 juni) en Lelystad (9 juni).

De winnaars daar nemen het in de finale tegen elkaar op om het Nederlands kampioenschap. ,,Onze eigen jeugdbrandweer heeft in Roosendaal meegedaan aan de kwalificatiewedstrijd’’, zegt Miggelenbrink. ,,De junioren werden zesde en de aspiranten vierde, die zijn door naar de halve finale.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.