Tientallen dode dieren gevonden op boerenerf in Leuvenheim: ‘Het is er al jaren een bende’

VIDEOBij een controle op een boerenerf in Leuvenheim zijn tientallen dode dieren gevonden. Het gaat onder meer om dode pony’s, geiten en vogels. De politie is een onderzoek gestart. ,,Het is een triest verhaal, hij heeft hulp nodig.”

Er heerst een surrealistische sfeer op het terrein aan de Spankerenseweg, een paar honderd meter buiten het Gelderse dorpje Leuvenheim.

Overal ligt troep: autobanden, ijzer, houten pallets. Het ligt er opgestapeld langs de oprijlaan, in het weiland of in een van de vele hoge containers op het erf. Dieren lopen kris kras door elkaar. Vooral kippen, ganzen, een enkele geit. Ze zien er onverzorgd uit. De stank is niet te harden.

Lugubere vondst

Volledig scherm
Het verrommelde terrein aan de Spankerenseweg in Leuvenheim waarop in een loods tientallen dode en verwaarloosde dieren werden aangetroffen. © GinoPress B.V.

Een dag eerder, op maandag, voerde de politie samen met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) een controle uit op het erf. In een loods vonden agenten tientallen dode dieren. Onder meer vier dode pony’s, vier dode geiten, een dood kalf en tientallen dode vogels.

,,Naast de kadavers werden er meerdere onverzorgde dieren aangetroffen op het terrein, die dringend behoefte hadden aan de juiste verzorging en huisvesting”, laat de politie weten. De politie is een onderzoek gestart en zal de eigenaar verhoren. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Een dag na de inval loopt de eigenaar rond op het terrein, zijn hoofd weggemoffeld onder een donkere muts. ,,Ik beantwoord geen vragen, daar is de uitgang”, antwoordt hij rustig, terwijl hij zich langzaam uit de voeten maakt. Niet veel later arriveren twee politieauto’s. Agenten zetten de oprit naar de boerderij af met rood-witte linten. Een kwartier later komt een busje van de gemeente Brummen, waar Leuvenheim onder valt, aanrijden. De linten worden weer verwijderd en in plaats daarvan zet de gemeente twee hekken neer om het erf af te scheiden.

Quote

Het is gewoon een triest verhaal, hij heeft hulp nodig.

Omwonende

Zwijnenstal

Volledig scherm
De gemeente Brummen gaat stappen ondernemen, omdat op het terrein activiteiten plaatsvonden die in strijd zijn met het bestemmingsplan. © Paolo Laconi

Een man fiets voorbij. ,,Goed dat er eindelijk iets aan deze situatie wordt gedaan”, zegt hij resoluut. Hij wil niet met zijn naam in de krant. ,,Het is hier al jaren een zwijnenstal, ook de gemeente weet dat. Maar er is nooit wat aan gedaan. Tot nu. We houden hier met z’n allen het dorp netjes en hier is het een bende. Er liep altijd van alles in het weiland: pony’s, geiten, schapen. Dan kwam ik hier langsfietsen en vraten ze al het plastic aan”, wijst hij naar een voederbak in het weiland waar allemaal plastic uit hangt. ,,Het is goed dat er nu eindelijk iets aan wordt gedaan, het kon echt niet langer zo.”

Het boerenerf ligt als een eiland verscholen in de weilanden. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat op het adres een ‘veehandel en veehouderij’ is gevestigd. Een bedrijf dat zich bezighoudt met het fokken van paarden, ezels en schapen. De dichtst bijzijnde buren wonen een paar honderd meter verderop. Omwonenden zijn weinig spraakzaam en willen hun naam niet noemen. ,,Ik wil hier niks over kwijt”, zegt een buurvrouw. ,,Ik keur het niet goed wat er is gebeurd, maar het is wel mijn buurman. Het is verder een beste vent.”

Aardige man

Ook de buurvrouw even verderop wil weinig kwijt. ,,Het is niet aan mij om hierover te praten, dan moet je echt bij de gemeente zijn. Die kent zijn situatie.”

Volgens de vrouw is de eigenaar een ‘aardige en behulpzame man’. ,,Als iemand hulp nodig heeft, is hij altijd bereid te helpen. Ja, het terrein ziet er rommelig uit. We waren niet blij met het uitzicht, maar we hebben nooit overlast ervaren. Het is gewoon een triest verhaal, hij heeft hulp nodig. In die zin ben ik blij dat er nu actie wordt ondernomen en hij misschien de hulp krijgt die hij nodig heeft.”

De NVWA doet de komende dagen verder onderzoek naar het welzijn van de nog levende dieren. Ook zoekt de dienst uit hoe het zo ver heeft kunnen komen. De dode dieren worden afgevoerd en de levende dieren worden op andere locaties opgevangen. De gemeente Brummen laat weten een bestuursrechtelijk handhavingstraject te starten omdat op het terrein activiteiten plaatsvinden die in strijd zijn met het bestemmingsplan.

Volledig scherm
De politie zette het terrein af na de lugubere vondst. © Paolo Laconi
Weet jij meer over dit nieuwsitem? Help de verslaggever!

 WhatsApp ons!

Stuur een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.