Vrijwilligers van het Filmhuis zijn in Theothorne bezig met de demontage van het filmdoek en de lieren om het doek te kunnen laten zakken, terwijl vrijwilligers van RhederArt bezig zijn met het verwijderen van de toneelverlichting en andere technische apparatuur.
Volledig scherm
Vrijwilligers van het Filmhuis zijn in Theothorne bezig met de demontage van het filmdoek en de lieren om het doek te kunnen laten zakken, terwijl vrijwilligers van RhederArt bezig zijn met het verwijderen van de toneelverlichting en andere technische apparatuur. © RhederArt

Toch nieuwe hoop voor toekomst schouwburg Theothorne in Dieren

DIEREN - Er is toch nog hoop voor een doorstart van zalencentrum en schouwburg Theothorne in Dieren. De eigenaar van het pand en de beoogde nieuwe exploitant zijn akkoord gegaan met een door wethouder Marc Budel voorgestelde bemiddelingspoging.

Een mediator moet beide partijen weer bij elkaar brengen. Een woordvoerder van de gemeente Rheden zegt dat de eerste gesprekken over de toekomst van Theothorne goed zijn verlopen.

Hoe zat het ook al weer?

Op 1 april stopte de vorige uitbater van het complex, Maurice Vloed, ermee. Dezelfde dag bleek dat een doorstart van de baan was. Onderhandelingen tussen pandeigenaar Henk Reusink en de beoogde nieuwe exploitant Stichting Cultuur & Sport Veluwezoom liepen toen stuk. 

Reusink concludeerde dat de stichting hem geen financiële zekerheid kon geven. Frontman Michiel Beltman van de stichting noemde het onaanvaardbaar dat Reusink zijn stichting verantwoordelijk wilde maken voor de technische installaties (lift, verwarming en afzuiging) in het gebouw.

Daarna liet de familie Reusink In een e-mail aan belanghebbenden weten nog altijd de intentie te hebben Theothorne te behouden voor sport en cultuur en dat er allerlei renovaties en reparaties op stapel staan.

Hoopvol

De familie Reusink is blij met de mediator. ,,Onze insteek is om met Michiel Beltman in zee te gaan. Hij kan een aanwinst zijn voor Dieren. Maar we willen financiële zekerheid hebben dat Theothorne voor langere tijd kan blijven functioneren”, aldus Henk Reusinks dochter Claudia.

Beltman is hoopvol . ,,We zijn een degelijke stichting met een goed plan dat breed gedragen wordt.” Breekpunt voor hem blijven de kosten van de technische installaties. ,,Die moeten voor rekening komen van de eigenaar. Als wij daar jaarlijks 15.000 euro aan kwijt zijn, is dat een probleem. Onze marges zijn klein.”

De gemeente Rheden wil Theothorne graag behouden. ,,Binnen onze mogelijkheden steken wij er energie in”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Arnhem e.o.